Energetika.ba
Novosti

Džindić: Prijetnje Sindikata mogu ugroziti proizvodnju struje

Autor: Energetika.ba
Džindić: Prijetnje Sindikata mogu ugroziti proizvodnju struje
Vlada FBiH danas je verifikovala zapisnik sa prošle sjednice na kojoj je dala rok od 60 dana da Uprava EP BiH napravi plan sanacije RMU Zenica i pokrene aktivnosti na reogranizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u čitavoj EP BiH.

Saopštio je ovo novinarima nakon današnje sjednice Vlade FBiH ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić. Press konferenciji u zgradi Vlade prisustvovao je i novoimenovani v.d. izvršnog direktora za proizvodnju EPBiH Senad Sarajlić.

"Rok od 60 dana odnosi se na RMU Zenica, a nakon toga u nekom razumnom periodu da se preko Uprave i Nadzornog odbora Vlada informiše o drugim aktivnostima u vezi sa uređenjem ove oblasti", precizirao je Džindić.

On je poručio da će Vlada FBiH istrajati na roku od 60 dana da se uradi kvalitetan prijedlog koji će biti usaglašen i sa rudarima i sa Sindikatom, te da takav prijedlog preko Uprave dođe i na Nadzorni odbor, gdje će biti usaglašen i potvrđen.

U narednih sedam dana trebalo bi da bude imenovanja Uprava RMU Zenica koja će zajedno sa Upravom EP BiH pomenuti plan realizovati.

"Niti jedan rudnik ne smijemo ostaviti bez upravljačke strukture", kategoričan je resorni ministar.

On je napomenuo da je Vlada FBiH danas razmatrala i informaciju u vezi sa nepostupanjem Nadzornog odbora RMU Banovići po zahtjevu Vlade FBiH, kao ovlaštenog dioničara, za hitno sazivanje vanredne Skupštine RMU Banovići.

"Nadzorni odbor RMU Banovići zajedno sa Upravom izvijestio je Vladu FBiH o nepoštivanju naše odluke i našeg zahtjeva. Za dnevni red predviđeno je imenovanje organa i tijela, a druga tačka bila je donošenje odluke o razrješenju i imenovanju v.d. članova Nadzornog odbora, s obzirom na to da aktuelnom Nadzornom odboru ističe mandat 30.9. ove godine", posjetio je Džindić.

On je dodao da je Vlada FBiH ovu informaciju primila k znanju, te da je ovlastila federalnog premijera da do 2. oktobra sazove Skupštinu RMU Banovići 17. oktobra, koja će biti održana u sjedništvu Društva u Banovićima.

Današnjim zaključcima Vlade FBiH, sekretar RMU Banovići zadužen je da preduzme sve mjere za održavanje Skupštine u zakonom predviđenim okvirima i da o tome obavijesti Vladu.

Takođe, premijer FBiH zadužuje se da u ime Vlade FBiH preduzme sve aktivnosti na utvrđivanju odgovornosti predstavnika državnog kapitala u Nadzornom odboru RMU Banovići Emina Haračića i Rasima Kovačevića.

"S obzirom da aktuelnom Nadzornom odboru mandat ističe 30. septembra, nakon čega će rudnik koji posluje van koncerna EP BiH ostati bez Nadzornog odbora. Moraju biti svjesni lične odgovornosti da nakon toga nećemo imati Nadzorni odbor koji je verifikovan i usaglašen sa svim tijelima i načinom upravljanja u privrednim društvima", kazao je Džindić.

On je kazao i kako je u međuvremenu Vlada FBIh dobila nekoliko dopisa od Uprave RMU Banovići, koji poziva sa zahtjevom da stari Nadzorni odbor ne bude promijenjen i da bude ponovo imenovan.

"Vlada FBiH je jasno  potvrdila svoje opredjeljenje i pokazala u kojem smjeru treba da se ide", poručio je Džindić.

On je kazao kako su Vladi FBiH upućena i dva dopisa od Samostalnog sindikata rudara FBiH, u kojima se Vlada poziva da hitno zaustavi proceduru u koju je krenula i traže hitan sastanak.

"Javno ih pozivam da u ponedjeljak u 12 sati dođu u Ministarstvo. Danas će biti upućen i zvanični poziv. Razgovaraćemo o sindikalnim pitanjima i problemima, ako ih ima. Ovo je poprilično miješanje Sindikata u upravljačku strukturu, te vođenje i nadzor nad privrednim društvima. Vlada FBiH to neće tolerisati. Razgovaraćemo sa Sindikatom o svim sindikalnim pitanjima", naglasio je Džindić.

On je potcrtao da nijedan rudnik ne smije biti bez upravljačkog tijela - Uprave i Nadzornog odbora.

"Usmjeto molbi da Vlada FBiH povuče odluku, mi molimo članove Nadzornog odbora i Uprave da urade sve po uputama Vlade, inače će odgovarati za neprovođenje odluka", zaključio je Džindić.

V.d. izvršnog direktora za proizvodnju EPBiH Senad Sarajlić kaže da je za njega poprilično rano da govori o problematici u rudnicima, jer je na ovu funkciju imenovan 13. septembra te još uvijek sagledava situaciju.

- Uspio sam obići dva rudnika. Kada je u pitanju RMU Zenica, postojeća Uprava je podnijela ostavke. Nadzorni odbor je primio te ostavke na znanje, nije još donio nikakvu odluku. Obavljaju se konsultacije ko bi preuzeo da rukovodi rudnikom - pojašnjava Sarajlić.

Prema njegovim riječima, ostavke nisu prihvaćene iz jednog važnog razloga, jer se u rudnicima radi pod posebnim mjerama zaštite i stoga se rudnici nijednog jedinog trenutka ne smiju ostavitri bez odgovornih osoba.

- Dok im se ne usvoje ostavke, ti ljudi dolaze na posao i rade, ali ovo što slijedi nakon toga teško možemo uraditi s ovom upravom. Mislim da ćemo uspjeti u ovom datom roku od sedam dana, po zaključku Vlade, da nađemo kandidate za Upravu i  da ćemo to provesti kroz proceduru - navodi Sarajlić.

Potom će, nastavlja, uslijediti segment izrade plana reorganizacije kako RMU Zenica, tako i ostalih rudnika koji imaju probleme, te će u dva naredna mjeseca Vladi i Ministarstvu biti predloženo da daju saglasnost na te planove.

- Situacija u rudniucima nije dobra, oni nisu likvidni. To nije od jučer, to se vuče kontinuirano. Međutim, dolazi vrijeme kada i Elektroprivreda gubi dah da to sve nosi u ovakvom obimu kao što je do sada - potcrtava Sarajlić.

Sa aspekta elektroenergetskog bilansa ostvarenja, napominje, za sadsa nema problema - ima sasvim dovoljno zaliha uglja na depou. Ali, u kontinuitetu tih zaliha treba da se u rudnicima odvijaju i proizvodni procesi.

Na upit portala Vijesti.ba, ministar Džindić istakao je da se ovakva situacija u rudnicima i poprilično prijeteće poruke od strane Sindikata mogu reflektovati na ukupnu energetsku sliku u BiH, odnosno ukupno snabdijevanje električnom energijom, konkretno na proizvodnju u TE Tuzla, obzirom da RMU Banovići za Blok 6 isporučuje oko 54 posto od ukupne količine.

- Dakle, može biti direktno utjecajno na proizvodnju električne energije - potvrdio je ministar Džindić.

Energetika.ba