Energetika.ba
Novosti

Džindić: Ubrzati nastavak restruktuiranja rudnika

Autor: Energetika.ba
Džindić: Ubrzati nastavak restruktuiranja rudnika

Analizirajući trenutno stanje u rudnicima u sastavu Koncerna EPBiH posebno u RU Kreka nažalost moramo konstatovati da su rudnici u sastavu Koncerna u prvih sedam mjeseci proizveli 360 hiljada tona uglja manje od plana ili 86 posto od plana. Većina ovog podbačaja u proizvodnji odnosi se na RU Kreka - navodi federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

RU Kreka u prvih sedam mjeseci, kako je dodao, isporučila je 740 hiljada tona ili 270 hiljada tona manje uglja od plana, odnosno 71 posto planskog iznosa. U finansijskom iznosu izostao je planirani prihod od skoro 12 miliona maraka. Ovakvo stanje dodatno je produbilo finansijsku dubiozu i povećao gubitak rudnika.

- Stanje na deopima termolektrana u sastavu JP Elektroprivreda BiH daleko je od planskih i bilansnih što značajno ugrožava rad termoeletrana. Jedini izlaz iz ovakve situcije je ubrzani nastavak restruktuiranja rudnika u sastavu Koncerna EP BiH. Nažalost, u zadnjih nekoliko mjeseci svjedoci smo zastoja u procesu restruktuiranja rudnika - istakao je Džindić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je pozvalo sve sudionike procesa restruktuiranja da odustanu od traženja izgovora za ovakvo stanje u rudnicima i da se urgentno vrate socijalnom dijalogu i ispunjavanju obaveza iz postignutih dogovora i zaključenih sporazuma, uz svjesnost ozbiljnosti trenutne situacije.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije posebno ukazuje na presudnu ulogu i odgovornost Uprave JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo i rukovodstva Sindikata u ispunjavanju preuzetih obaveza uz izričito poštivanje Zakona o radu, Zakona o štrajku, Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH i Pravilnika o radu.

- Zato pozivamo rukovodstvo Sindikata da svoja prava u skladu sa važećim zakonima i ugovorima traže za pregovaračkim stolom i eventualno na sudovima, a nikako na ulicama. Odustajanje od procesa restrukturiranja rudnika pokrenutog s ciljem omogućavanja njihovog ekonomski održivog poslovanja, znači dovođenje rudnika Koncerna EPBiH u izuzetno teško stanje koje neminovno vodi ka ugrožavanju proizvodnje električne energije, snabdijevanja kupaca i stečaju - dodao je Džindić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je upozorilo da će u slučaju ovakvog ishoda, odgovornost snositi oponenti procesa, glavni akteri opstrukcija, pritisaka i ucjena, i njihovi sljedbenici, a nikako kupci električne energije kojima se pokušava nametnuti obaveza finansiranja nerada i neefikasnosti rudnika.

S ciljem obezbjeđenja opstanka rudnika, nesmetane proizvodnje električne energije, urednog snabdijevanja i zaštite privrednih subjekata i građana koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će uložiti maksimalne napore kako bi proces restrukturiranja bio nastavljen i okončan sa minimalnim posljedicama posebno za proizvodne radnike.

- Restrukturiranje rudnika Koncerna EPBiH zahtijeva odgovoran pristup svih uključenih strana i nije pitanje volje ili izbora. Proces je obaveza BiH u vezi sa provedbom energetske tranzicije i ispunjavanja jasnih ciljeva i politika EU u pogledu smanjivanja korištenja uglja za proizvodnju električne energije do potpunog prestanka upotrebe - naveo je Džindić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Energetika.ba / FENA