Energetika.ba
Novosti

Džindić: Uprave rudnika da naprave transparantan plan reorganizacije

Autor: Energetika.ba
Džindić: Uprave rudnika da naprave transparantan plan reorganizacije

Elektroprivreda BiH i rudarski sindikati pružili su podršku zahtjevu Vlade BiH o moratoriju na zapošljavanje u kompletnom rudarskom sektoru.

Zaključak je ovo današnjeg sastanka u Vladi FBiH sa predstavnicima EP BiH i sindikata rudara na kojem je razgovarano o planu reorganizacije u rudnicima, tehnološkom procesu proizvodnje, te moratoriju na zapošljavanje.

Nećemo dozvoliti gomilanje viška zaposlenih

“Imamo loše iskustvo da uprave rudnika pri kraju svog mandata nepotrebno zapošljavaju određeni broj radnika u rudnicima. Vlada FBiH zabranila je svim rudnicima i upravama da primaju nepotreban broj radnika. Oni koji će moći zapošljavati su rudnici koji naprave plan reorganizacije u skladu sa programskim ciljevima Vlade FBiH i uprave EP BiH. Nakon što EP BiH odobri takav plan rudnicima, on će doći na usaglašavanje pred Vladu FBiH. Resorno ministarstvo i Vlada će dati saglasnost na svaki projekat koji je ekonomski opravdan i održiv, ali nećemo dozvoliti gomilanje viška zaposlenik”, poručio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

On je takođe podsjetio na rok od 60 dana do kada je potrebno napraviti planove za reogranizaciju rudnika, koji će biti javni i transparentni.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o imenovanju uprave u rudnicima, nakon što je aktuelnim članovima istekao mandat ili su podnijeli ostavke.

U tom kontekstu, ministar Džindić je kazao kako će RMU Zenica dobiti novu upravu najkasnije do pojedjeljka, te da će u narednih sedam dana biti riješeno pitanje uprave RUM”Abid lolić” u Biloj.

Džindić se osvrnuo i na zahtjeve Samostalnog sindikata rudara u FBiH, čiji je predsjednik Safer Mušanović prisustvovao današnjem sastanku.

Resorni ministar jasno je poručio da će Vlada FBiH imati jednak tretman prema svim rudnicima, bez obzira na to da li su u koncernu EP BiH ili van njega.

“Isto tako, nećemo podržavati da neko drugi servira ko će biti predsjednik nadzornog odbora, te da li će nekome biti produžen mandat ili ne”, kategoričan je Džindić, uz naglasak na to da je Sindikat javno obećao da se neće miješati u pitanja imenovanja uprava i nadzornih odbora u rudnicima.

Kada je u pitanju energetski sektor, on je napomenuo da je Vlada FBiH jedino produžila mandat nadzornom odboru EP BiH do raspisivanja javnog konkursa.

“Niti u jednom rudniku nije dodijeljen novi mandat aktuelnoj upravi niti je produžen na v.d. Ide se korekcije i promjene”, napomenuo je Džindić.

Nikom nije Bogom dato da bude 20 godina u NO rudnika

Prema njegovim riječima, stav i opredjeljenje federalne Vlade jeste da dođe do promjene uprave svih rudnika koji ne posluju pozitivno.

“Isto tako, promijenićemo i sve one druge koji misle da posluju pozitivno, a oni neka preispitaju moje riječi da misle da posluju pozitivno”, kazao je resorni ministar.

Referišući se na dopis Sindikata u kojem se između ostalog traži da Vlada FBiH objasni zašto je “kaznila” članove Nadzornog odbora u RMU Banovići, Džindić je poručio kako to Vlada FBiH ne smatra kaznom, te pojasnio:

“U skladu sa zakonom, mi vrđimo svoje ovlasti putem nadzora, te putem razrješenja i imenovanja nadzornih odbora. Nikome nije Bogom dato da 20 godina bude predsjednik ili član nadzornog odbora u nekom rudniku”.

Džindić je takođe rekao da je na današnjem sastanku uspostavljena bolja komunikacije između Ministarstva, EP BiH i rudnika.

“Sindikati su imali loše informacije o tome da neko želi zatovriti određene rudnike, te da se želi vršiti politički pritisak na RMU Banovići, kao i da je Vlada protiv projekta gradnje termobloka u Banovićima”, napomenuo je on.

Kako je istakao, Vlada FBiH u tom pogledu nema nijednu skrivenu namjeru, već insistira na tome da se poštuje vladavina prava i zakona.

“Ako vlasnik odluči da zamijeni neki nadzorni odbor, to će biti zamijenjeno na ovaj ili onaj način. Očekujemo saradnju od strane uprave i nadzornog odbora da se te aktivnosti provedu”, dodao je Džindić.

Kada je u pitanju budućnost termobloka Banovići, on je kazao kako ona leži u rukama uprave RMU Banovići, a ne u rukama Ministarstva.

“Ministarstvo je sa udruženjem banaka iznašlo mogućnost sufinansiranja jednog dijela tog projekta, ali je zadatak uprave RMU Banovići bio da obezbijedi sredstva za ostatak dijela projekta od oko 65 miliona eura”, precizirao je Džindić.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=bNuiyuqxJyE[/embed]

Energetika.ba