Energetika.ba
Novosti

Elektroenergetika: Dobra saradnja BiH i Slovenije

Autor: Energetika.ba
Elektroenergetika: Dobra saradnja BiH i Slovenije

Bosna i Hercegovina i Slovenije izuzetno dobro sarađuju na polju elektroenergetike izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) koji učestvuje u radu 16-te konferencije slovenačkih elektroenergetičara.

Stručnjaci obje države zajedno su učestvovali u formiranju regionalnog komiteta (SEERC) a razmjena i trgovina električne energije obavlja se kroz veoma dobre prenosne kapacitete dostupne svim licenciranim trgovcima.

Postoji Operativni sporazum tri operatora sistema Eles-Slovenija, HOPS-Hrvatska, NOS BiH-Bosna i Hercegovina, oko regulacijskog bloka frekvencije i snage razmjene (Blok SHB), koji je dio ENTSO-E sinhronog područja. Prekogranična razmjena rezerve u svrhu balansiranja elektroenergetskog sistema s HOPS-om i ELES-om se odvija u skladu s Operativnim sporazumom SHB, pojašnjava Edhem Bičakčić. predsjednik BH K CIGRE i počasni član Međunarodne CIGRE.

U fokusu konferencije slovenačkih elektroenergetičara je uloga elektroenergetike u društvu; otpornost elektroenergetskih sistema i upotreba odonika kao ključnog spasioca zelene tranzicije.

Ovakve konferencije su mjesta na kojima se raspravlja o budućnosti energetskog sistema, ali i mjesto za pronalaženje mogućih rješenja za svakodnevne probleme i nove izazove u oblasti elektroenergetike - smatra Edhem Bičakčić.

H.A.

Energetika.ba