Energetika.ba
Novosti

Elektroprivreda BiH danas raspravlja o deblokadi računa i isplati plaće za zeničke rudare

Autor: Energetika.ba
Elektroprivreda BiH danas raspravlja o deblokadi računa i isplati plaće za zeničke rudare

Novoizabrana privremena Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, koju predvodi v. d. generalnog direktora Sanel Buljubašić, danas će raspravljati o situaciji u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica, u kojem se proizvodnja ne odvija još od 25. jula - potvrdio je u izjavi za Fenu Elvedin Avdić, predsjednik Samostalnog sindikata RMU Zenica.

Zenički su rudari, nakon što im nije isplaćena plaća za mjesec juni, obustavili rad u drugoj smjeni 25. jula, a 27. jula direktor ZDRMU Zenica Mensur Hukić donio je i odluku o privremenoj obustavi proizvodnje u jedinom preostalom proizvodnom pogonu, jamskom pogonu “Raspotočje”.

-Čekamo da nova uprava, koja će zasjedati prvi put nakon imenovanja, osigura sredstva za isplatu naših plaća. Radnicima se sada već duguju dvije plaće, za juni i juli, jer je 25. augusta istekao zadnji rok za isplatu i julske plaće. Naravno, tu su i naknade za topli obrok - napominje Avdić.

On dodaje kako su iz zeničkog rudnika prema svom vladajućem društvu, JPEPBiH, poslali sve potrebne dokumente za isplatu obaveza prema radnicima te prema povjeriocima koji su sudskim putem tražili isplatu svojih potraživanja.

-Čim dobijemo informaciju da su osigurana sredstva za naše plaće i naknade za tople obroke, tražit ćemo od direktora Hukića da ukine odluku o privremenoj obustavi proizvodnje te da se započnu pripreme za nastavak rada. Svo ovo vrijeme u kojem se nije proizvodilo, nadležne inspekcije obilazile su jamu - napominje Avdić.

Energetika.ba