Energetika.ba
Iznenađujući potez

Energetski div prodaje sve benzinske pumpe u Njemačkoj i Austriji

Autor: Energetika.ba
Energetski div prodaje sve benzinske pumpe u Njemačkoj i Austriji
Iznenađujući potez

U vrijeme kad se naftna industrija mijenja, operater benzinskih pumpi JET iznenađuje: Prodaje se cijela mreža benzinskih pumpi u Njemačkoj i Austriji. Cijena je gotovo tri milijarde dolara, javljaju njemački mediji.

To proizlazi iz tromjesečnog izvještaja matične kompanije Phillips 66, prenose njemački mediji. Odluka dolazi kao dio preusmjeravanja grupe koja se u budućnosti želi više koncentrirati na svoje temeljne poslove.

Phillips 66 slijedi trend koji se pojavljuje u industriji. Total Energies također je već prodao svoje benzinske pumpe u Njemačkoj.

Pritisak na prodaju dolazi ne samo od strane ulagača, uključujući fond Elliott Investment Management, koji poziva na ponovno fokusiranje na poslovanje rafinerija.

Još se ne zna datum prodaje

Još se ne zna tačno kada bi se prodaja trebala dogoditi. Kako navode njemački mediji, JET-ove benzinske pumpe se procjenjuju na 3 milijarde dolara.

JET ima 815 benzinskih pumpi u Njemačkoj i 154 u Austriji. Stručnjaci iz industrije procjenjuju vrijednost prodaje na oko tri milijarde američkih dolara.

Prema pisanju njemačkih medija, pojedinačne, dobro locirane benzinske crpke sa zemljištem mogle bi vrijediti i do milion eura, prenio je Fenix-magazin.