Energetika.ba
Novosti

EU planira strukturalnu reformu tržišta električne energije

Autor: Energetika.ba
EU planira strukturalnu reformu tržišta električne energije
Evropska unija radi na "hitnoj intervenciji" kako bi zaustavila nejednakosti na tržištu električne energije dok nepredvidive cijene otkrivaju pukotine u sistemu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u ponedjeljak je izjavila da postoje planovi za hitne mjere kako bi se zaustavio "visoki skok" cijena električne energije u EU.

Nakon ruske specijalne vojne akcije na Ukrajinu, zemlje EU su doživjele skok cijena energije i nastojale smanjiti svoju zavisnost o Moskvi.

Tržište energije "razvijeno je u potpuno drugačijim okolnostima", rekla je fon der Lajen u govoru na međunarodnoj konferenciji u Sloveniji.

Nagli porast cijena "razotkriva ograničenja našeg trenutnog dizajna tržišta električne energije", rekla je.

"Zato mi, Komisija, sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturalnoj reformi tržišta električne energije", dodala je fon der Lajenova.

Ministri energetike 27-članog bloka trebali bi se sastati na hitnom sastanku 9. septembra.

Njemački kancelar Olaf Šolc takođe je ponovio primjedbe fon der Lajenove, rekavši da je "potrebno napraviti strukturalne promjene" kako bismo smanjili cijene električne energije.

Šolc je dodao da "postoji velika spremnost da se nešto promijeni, a čini mi se da je to i te kako zajedničko među šefovima država i vlada u Evropi".

"Jasno je da ono što se trenutno traži kao tržišna cijena ne odražava ponudu i potražnju u pravom smislu", rekao je na konferenciji za novinare u Češkoj, koja trenutno predsjedava EU-om.

Reformom evropskog tržišta električne energije mogao bi se revidirati tzv. "merit order" mehanizam koji određuje cijene električne energije.

(NN)