Energetika.ba
Novosti

EU: U proteklom periodu manji izvoz materijala za recikliranje

Autor: Energetika.ba
EU: U proteklom periodu manji izvoz materijala za recikliranje

Evropska unija je u 2022. izvezla 6,4 miliona tona proizvoda koji se mogu reciklirati poput papira, plastike i stakla, što je povećanje od 8,4 posto u odnosu na 2021. godinu. Uvoz takvih materijala pak iznosio je četiri miliona tona lani ili za 4,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

U usporedbi s 2010., ukupni izvoz oporabljivih materijala u zemlje izvan EU-a smanjio se za više od trećine, tj. za 35,2 posto - s 9,8 na 6,4 miliona tona. Ukupni uvoz je u posmatranom razdoblju porastao za 23,9 posto - s 3,2 na četiri miliona tona.

Statistički ured EU-a Eurostat je objavio kako je u 2022. papir bio najviše izvoženi materijal koji se može reciklirati, predstavljajući više od tri četvrtine izvoza (77,1 posto; 4,9 milijuna tona). Zatim, slijede plastika (17,5 posto; 1,1 milijun tona) i staklo (5,4 posto; 0,3 milijuna tona), saopćio je Eurostat.

Švicarska i Brazil

U istoj godini je uvezeno 2,4 miliona tona papira, što čini više od polovice (59,3 posto) svih reciklabilnih materijala uvezenih izvan EU-a. Druga po veličini kategorija bila je plastika (20,6 posto; 0,8 miliona tona), a slijedi je staklo (20,1 posto; 0,8 miliona tona).

Indija je bila najveće odredište za izvoz papira koji se može reciklirati iz EU-a u prošloj godini. Na nju je otpadalo 29 posto od ukupnog izvoza papira izvan EU-a. Zatim, slijede je Indonezija (19 posto) i Turska (12 posto).

Turska je pak bila najveće odredište za izvoz plastike koja se može reciklirati (29 posto od ukupnog izvoza plastike izvan EU-a), a slijede je Indonezija (17 posto) i Malezija (15 posto).

Staklo koje se može reciklirati u 2022. uglavnom se izvozilo u Ujedinjeno Kraljevstvo (46 posto od ukupnog izvoza stakla izvan EU-a).

Potom slijede Švicarska (11 posto) i Brazil (devet posto).

Najveći dobavljač papira

Uvoz proizvoda koji se mogu reciklirati izvan EU-a najvećim je dijelom dolazio iz Ujedinjenog Kraljevstva. Na tu zemlju je otpadalo 47 posto od ukupnog uvoza papira, 45 posto plastike i 47 posto stakla.

Drugi najveći dobavljač papira koji se može reciklirati bile su Sjedinjene Američke Države (20 posto uvoza papira izvan EU-a), a slijedi ih Švicarska (14 posto).

Uvežena reciklabilna plastika također dolazi iz SAD-a (osam posto) te Norveške (sedam posto). Drugi najveći dobavljač stakla koje se može reciklirati bila je Švicarska (14 posto), a slijedi je Norveška (devet posto), prenosi energetika-net.

(Energetika.ba)