Energetika.ba
Novosti

Federacija BiH: Novi zakon primjetno izmijenio javnu opskrbu

Autor: Energetika.ba
Federacija BiH: Novi zakon primjetno izmijenio javnu opskrbu

Novi Zakon o električnoj energiji u Federaciji BiH (iz augusta) u značajnoj je mjeri izmijenio i na novi način regulisao pravo na opskrbu električnom energijom u sistemu javne usluge.

Naime, Zakon o električnoj energiji u FBiH utvrđuje kako status 'Malog kupca električne energije' koji ima pravo na opskrbu u javnoj usluzi mogu ostvariti isključivo pravne osobe i obrtnici s manje od 50 zaposlenih s ukupnim godišnjim prihodom do oko četiri miliona eura (osam miliona KM), čiji su objekti priključeni na elektroenergetsku mrežu s naponom nižim od 1 kV te čija potrošnja u prethodnoj godini nije prelazila 50 hiljada kW h.

Za stjecanje statusa malog kupca nužno je ispuniti sve navedeno.

Regulatorna komisija

Osim toga, novi Zakon pravo na opskrbu u sistemuu javne usluge garantuje krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo koji električnu energiju kupuju za vlastitu potrošnju te 'Krajnjim kupcima od posebnog društvenog značaja' čiji su objekti priključeni na elektrodistribucijski sistem s naponom nižim od 1 kV.

Riječ je o kupcima koji obavljaju odgojno-obrazovne, humanitarne, društvene i vjerske poslove u ustanovama, organizacijama i udruženjima. Također, riječ je o kupcima koji se bave zapošljavanjem i smještajem posebnih kategorija osoba te drugim poslovima od posebnog društvenog značaja koje odlukom odredi Regulatorna komisija za električnu energiju u FBiH (FERK).

Dakle, kupci koji ne ispunjavaju navedene uvjete neće se moći opskrbljivati električnom energijom u sistemu javne usluge. Stoga, imaju obvezu odabrati nekog od tržišnih opskrbljivača, objavljeno je na stranicama Elektroprivrede BiH (EPBiH).

(Energetika.ba)