Energetika.ba
Novosti

Federalna Privredna komora osnovala udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine

Autor: Energetika.ba
Federalna Privredna komora osnovala udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine

Privredna komora FBiH (PKFBiH) osnovala je danas Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH. Na osnivačkoj skupštini Udruženja u Sarajevu za predsjednika Udruženja izabran je Nijaz Salamović iz KJKP Rad Sarajevo.

Komora, kako je rekao direktor Sektora za industriju i usluge PKFBiH Almin Mališević, radi na uređenju ili daje podršku kompanijama iz oblasti komunalne privrede, kao i kompanijama koje se bave zaštitom okoliša, što je na neki način povezano.

- Komunalna privreda u Federaciji BiH je u problemima, postoji zakonska regulativa na federalnom, kao i na kantonalnim nivoima, niz zakonskih i podzakonskih akata koji nekad mogu biti u koliziji. Uglavnom se radi o kompanijama koje su u vlasništvu kantona ili općina. Cilj nam je da njihovim okupljanjem uredimo ovu oblast u Federaciji, da prenesemo neke dobre prakse, da pomognemo tim kompanijama da izađu iz sfere gubitaša i da se počnu razvijati, da moderniziraju svoju opremu i usluge koje pružaju građanima – naveo je Mališević.

Također, kako je dodao, otvaraju se mogućnosti apliciranja na različite fondove Evropske unije posebno kada je riječ o segmentu zaštite okoliša. Komora ima razvijene kapacitete kada je riječ o pisanju projekata i mogu pomoći kompanijama da zajedno krenu u takve aktivnosti kako bi one dobile novu, modernu opremu, te primjenile prakse zemalja iz EU.

- Komunalna preduzeća uglavnom posluju sa gubitkom i sa sadašnjim cijenama energenata jer je cijena usluga komunalnih preduzeća uglavnom određena od vlasnika, skupština kantona. Svako eventualno poskupljenje bilo kojeg energenta koja koriste ova preduzeća dodatno će se negativno odraziti na njihovo poslovanje i potrebno je napraviti jedan ozbiljan pristup i proračun cijena usluga, svih ulaznih i izlaznih parametara kako bi te kompanije mogle poslovati i pružati usluge kojima će građani biti zadovoljni – rekao je Mališević.

Po riječima predsjednika Udruženja komunalne privrede i zaštite životne sredine Nijaza Salamovića, veoma je bitno da se komunalna poduzeća udružuju, imajući u vidu brojne probleme u ovom sektoru.

- Komunalna poduzeća su uglavnom u financijskim, materijalnim i kadrovskim problemima. Nadam se da će formiranje ovog udruženja institucionalno pomoći preduzećima kroz stručne seminare, edukacije, prijedloge zakonskih rješenja, ujednačavanje i poboljšanje regulative i usvajanja dobrih praksi. Komunalna preduzeća zapošljavaju najviše radnika, tako je makar u Kantonu Sarajevu, a ja dolazim ispred komunalnog poduzeća Rad koji broji više od hiljadu zaposlenih i najveće je komunalno poduzeće u Bosni i Hercegovini - dodao je Salamović.

Na osnivačkoj Skupštini izabrano je rukovodstvo i usvojen Pravilnik o radu Udruženja komunalne privrede i zaštite životne sredine FBiH.

(Energetika.ba / FENA)