Energetika.ba
Novosti

FedEx rezervisao 20 Teslinih električnih Semi kamiona

Autor: Energetika.ba
FedEx rezervisao 20 Teslinih električnih Semi kamiona

FedEx je postao jedan od kompanija koja je investirala u Tesline električne Semi kamione te je nedavno naručila ukupno 20.

Iako je narudžba mala u odnosu na kompaniju UPS koja je rezervisala čak 125 kamiona, ipak je pokazatelj da električni kamioni sve više privlače pažnju. Neke druge kompanije su također naručile Tesline kamione, PepsiCo želi 100 kamiona, Anheuser-Busch je naručio 40, Walmart i Loblaws po 15, a DHL 10. Ove brojke predstavljaju samo mali procent od ukupne flote kamiona ovih kompanija, ali su barem pokazatelj spremnosti da se električnim kamionima da šansa.

Iz kompanije Tesla tvrde da će kamion biti sigurniji te da će biti znatno prihvatljiviji za okoliš. Opremljen je senzorima i kamerama koji će pomoći u sprečavanju nesreća, a opciono će biti dostupan i Enhanced Autopilot, koji se sastoji od sistema za automatsko kočenje u hitnim situacijama, automatsko držanje kamiona u traci te sistem upozorenja na napuštanje trake.

Zahvaljujući Teslinim Megacharger punjačima, Teslin kamion se za 30 minuta napunni dovoljno da može preći gotovo 650 kilometara. S potpuno napunjenom baterijom će kamion moći preći više od 800 kilometara.

Isporuke kamiona se očekuju naredne godine.

Energetika.ba / Klix