Energetika.ba
Novosti

Francuska pokreće sve svoje nuklearne reaktore

Autor: Energetika.ba
Francuska pokreće sve svoje nuklearne reaktore

Francuska ministrica za energetsku tranziciju Agnes Pannier-Runacher rekla je danas da će francuska elektro kompanija EDF posvećena ponovnom pokretanju svih svojih nuklearnih reaktora do zime da pomogne zemlji da prebrodi veliku energetsku krizu dodatno pogoršanu ratom u Ukrajini.

Pannier-Runacher rekla je poslije specijalnog sastanka vlade oko energetskih pitanja da vlada preduzima korake da “izbjegne restriktivne mjere oko upotrebe energije na vrhuncu hladne zimske sezone”.

Francuska iz nuklearne energije obezbjeđuje oko 67 posto struje, više od bilo koje druge zemlje, a oko sedam posto struje dobija od gasa.

Trenutno su 32 od 56 francuskih nuklearnih reaktora, kojima upravlja EDF, zatvorena zbog redovnog održavanja, a u nekim slučajevima radi popravke problema sa korozijom.

“Postoji raspored prema kome će od oktobra svake sedmice novi (nuklearni) pogon ponovo proraditi”, rekla je ministrica.

U utorak je francuska premijerka Elizabet Born upozorila da bi prema najgorem scenariju Francuska mogla da uvede dvosatna isključenja struje u francuskim domovima tokom zime.

Vlada će “pažljivo pratiti” situaciju sa nuklearnim elektranama koje su prijavile probleme sa korozijom. EDF je počeo da preduzima mjere i mora da nam potvrdi da se to odvija po planu, rekla je Pannier-Runacher.

Francuska ministrica je rekla da su strateške gasne rezerve zemlje 92 posto pune. Ona je rekla da će pored toga trgovina strujom i gasom sa susjednom Španijom i Njemačkom ove zime biti pojačana.

Ruski Gasprom ove sedmice je prekinuo dotok gasa kroz gasovod Sjeverni tok do Njemačke i dalje ka Evropi navodeći kao razlog privremeno planirano održavanje.

(beta)