Energetika.ba
Novosti

Grčka i Egipat će povezati svoje energetske sisteme kablom preko Mediterana

Autor: Energetika.ba
Grčka i Egipat će povezati svoje energetske sisteme kablom preko Mediterana

Grčka i Egipat potpisali su u četvrtak preliminarni sporazum o polaganju velikog električnog kabla koji će povezati energetske sisteme dviju zemalja. Ovo je prvi ovakav sporazum u historiji između Evrope i Afrike, u području jugoistoka Mediterana, javlja EUractiv online magazin.

Grčki ministar okoliša i energije Konstantinos Skrekas i egipatski ministar za energiju Mohamed Shaker potpisali su Memorandum o razumijevanju (MoU) koji bi se mogao razviti u Međuvladin sporazum u četvrtak na ceremoniji u Atini.

Interkonekcijski kabl bit će kamen temeljac novog energetskog koridora u istočnom Mediteranu i poboljšat će sigurnost opskrbe energijom u regiji, izjavio je grčki ministar.

- Interkonekcija će biti od koristi i Grčkoj, i Egiptu, i Evropskoj uniji - izjavio je Skrekas.

- Električna interkonekcija između Egipta i Grčke osigurat će dobro povezanu mrežu u cijelom istočnom Mediteranu - dodao je njegov egipatski kolega i najavio da će ubrzati proces povećanja udjela zelene energije.

U kontekstu međusobnog povezivanja transevropskih energetskih mreža, projekat razmatra mogućnost integracije u projekte od zajedničkog interesa Evropske unije (PCI).

U projektu će sudjelovati i Kipar, koji će u subotu s Egiptom potpisati sličan memorandum.

Grčka i Kipar već su ušli u sličan projekt s Izraelom, najavivši gradnju euroazijske interkonekcije u Mediteranu postavljanjem najdužeg podvodnog kabla na svijetu na najvećoj dubini. Projekt bi trebao koštati oko 900 miliona dolara.

Egipat je proizvođač jeftine obnovljive energije i trenutno ima i viškove koje može izvoziti.

Ta država je trenutno u pregovorima o prodaji struje Evropi u pokušaju da postane regionalno izvozno središte.

Memorandum o razumijevanju dolazi godinu dana nakon što je sporazum između dviju zemalja odredio isključivu ekonomsku zonu (EEZ) u istočnom Mediteranu i uspostavio zakonska prava nad prirodnim resursima u regiji.

Energetika.ba