Energetika.ba
Novosti

Husić: Pružit ćemo otpor svakom nepravednom i nehumanom rješenju

Autor: Energetika.ba

U Sarajevu je okončan protest rudara iz sedam rudnika Koncerna Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Sindikalni lideri poručili su da neće odustati od borbe za svoja prava, te da jedinstvo rudara nikada neće doći u pitanje. Rudari zahtijevaju da se rudarima RMU Zenica isplati plata za maj i pola plate za juni.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH Sinan Husić istaknuo je da je narod uz rudare koji su tražili minimum iz kolektivnog ugovora i sporazuma.

- Prihvatili smo sporazum samo zato što smo znali da nemamo nikakvu drugu šansu da dobijemo plate za maj i juni. Danas taj sporazum ignorišu i proglašavaju nezakonitim. Njihov neuspjeh je što nisu uspjeli slomiti hrabrost i odlučnost ovih radnika. Radnici Kkoncerna će pružati otpor svakom nepravednom i nehumanom rješenju bez obzira koliko će nas to koštati - poručio je Husić i pozvao državu da ovaj problem 'završi' u što kraćem roku.

Niko od predstavnika Elektroprivrede BiH nije se obratio rudarima, a oni su, ponovno, ovom prilikom, iznijeli svoje zahtjeve, koji se, prije svega, odnose na stabilizaciju situacije u RMU Zenica.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnika Kreka, rekao je da rudarima ne treba nikakva donacija niti „sadaka“, jer rudari su izgradili državu BiH.

- Ako Elektroprivreda želi da zatvori rudnike, neka to učini, a radnicima isplate socijalne otpremnine i uvežu staž, ali ovako više ne ide. Danas isplatite plate rudarima i oni odmah kreću na posao. Danas je ovdje više od 40 posto ljudi koji moraju u drugu smjenu na posao – zaključio je Tokić.

Protesti su prošli bez incidenata, uz pojačano prisustvo policijskih snaga.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=a0DNcQ3O_qQ[/embed]

(Energetika.ba / FENA)