Energetika.ba
Novosti

Investitori u naftu ulaze oprezno u 2024. zbog prevelike ponude i zabrinutosti radi potražnje

Autor: Energetika.ba
Investitori u naftu ulaze oprezno u 2024. zbog prevelike ponude i zabrinutosti radi potražnje

Investitori u naftu će započeti 2024. sa velikom zabrinutošću zbog prevelike ponude, usporavanja ekonomskog rasta i tinjajućih tenzija na Bliskom istoku koje bi mogle izazvati volatilnost cijena.

Referentni Brent je ove godine u prosjeku koštao oko 80 dolara po barelu, nakon nestabilne 2022. godine u kojoj su cijene porasle iznad 100 dolara nakon što su ruske isporuke prekinute nakon rata u Ukrajini.

Cijene su ove godine ograničene snažnim dolarom i snažnom proizvodnjom izvan OPEC-a, uprkos tome što je potražnja dostigla najviši nivo od više od 100 miliona barela dnevno (bpd), piše Reuters.

Reutersovo istraživanje u kojem je učestvovalo 30 ekonomista i analitičara predviđa da će nafta Brent u prosjeku iznositi 84,43 dolara po barelu u 2024.

Ta očekivanja dolaze uprkos širokim prognozama rasta potražnje u rasponu od 1 milion barela dnevno od strane Međunarodne agencije za energiju do 2,25 miliona barela dnevno koje očekuje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Očekuje se da će opskrba u 2024. porasti između 1,2 i 1,9 miliona barela dnevno, što će potaknuti proizvođači koji nisu iz OPEC-a, kažu konsultantske kuće Rystad Energy, J.P. Morgan, Kpler i Wood Mackenzie.

- Tražimo preopskrbljeno tržište svakog kvartala sljedeće godine, rekao je Vikas Dwivedi, globalni energetski strateg u Macquarieju.

Evo pogleda na ključne faktore na koje treba obratiti pažnju u 2024.

Usklađenost OPEC+

Investitori razmatraju podatke o snabdijevanju u prvom kvartalu kako bi vidjeli da li su OPEC i njegovi saveznici, poznati kao OPEC+, ispoštovali planiranih 2,2 miliona bpd kombinovanog dobrovoljnog smanjenja proizvodnje.

Ako se grupa povinuje, to bi moglo dovesti do malog deficita od manje od 500.000 bpd, rekao je ANZ.

Ann-Louise Hittle iz Woodmaca rekla je: "Prvi kvartal će biti ključan jer možemo procijeniti pridržavanje OPEC+ dobrovoljnih rezova isporuke."

OPEC+ ne bi trebao produžiti nova dobrovoljna smanjenja nakon prvog tromjesečja na osnovu Woodmacove trenutne prognoze potražnje, dodala je.

Energy Aspects očekuje da će Saudijska Arabija smanjiti svoje smanjenje u drugom tromjesečju nakon što je eksplicitno navela na postupno obnavljanje snabdijevanja, ali je dodala da je to nije spriječilo da ponovo produži rezove u potpunosti ako bude potrebno.

Venecuelanska nafta se vratila na globalna tržišta otkako je Washington suspendovao sankcije proizvođaču OPEC-a na šest mjeseci, do aprila.

Vjerovatno je još jedno šestomjesečno produženje sve dok se vlada predsjednika Nicolasa Madura bude pridržavala izborne mape puta dogovorenog s opozicijom za predsjedničke izbore, kažu analitičari JP Morgan.

- Predsjednički izbori u obje zemlje krajem 2024. odredili bi dugoročnu sudbinu američkih sankcija i proizvodnje nafte u Venecueli, dodali su.

Ukidanje sankcija državnoj naftnoj kompaniji PDVSA postepeno će povećati proizvodnju venecuelanske nafte sa 760.000 bpd u 2023. na 880.000 bpd u 2024. i 963.000 bpd u 2025. godini, rekao je JP Morgan.

Nastavak velike ponude Venecuele naftom Sjedinjenim Državama i Indijom mogao bi umanjiti potražnju za konkurentskim sirovinama kao što su irački Basrah Heavy i kanadski Cold Lake, kažu trgovci.

Više američke sirove nafte moglo bi biti dostupno za izvoz u Aziju jer rafinerije na obali Zaljeva prerađuju više venecuelanske nafte, rekli su.

Analitičari očekuju da će ruska i iranska nafta nastaviti da teče na globalna tržišta uprkos sankcijama, zadržavajući cijene pumpi uoči američkih izbora.

Iran je zacrtao proizvodnju sirove nafte od 3,6 miliona barela dnevno do marta 2024. godine, u odnosu na sadašnjih 3,4 miliona barela dnevno.

Nepropusnost u rafiniranim proizvodima, posebno dizelu nakon ruske invazije na Ukrajinu, trebala bi se ublažiti s više od milion barela dnevno novih rafinerijskih kapaciteta koji će biti dostupni u Kini, Indiji, Meksiku, Bliskom istoku i Nigeriji 2024. godine, kažu analitičari.

To uključuje kinesku novopridošlicu Yulong Petrochemical, proširenja u indijskim rafinerijama Panipat i Koyali, nigerijski projekt Dangote i meksički Dos Bocas.

Proizvođači koji nisu članovi OPEC-a, predvođeni Brazilom, Gvajanom i Sjedinjenim Državama, trebali bi potaknuti rast proizvodnje u 2024. godini, povećavajući opskrbu laganom slatkom naftom, dok će srednje kisele klase ostati stroge na smanjenju OPEC+.

Ovo bi moglo suziti raspon cijena između razreda sirove nafte na globalnom nivou, rekao je Macquarie's Dwivedi, pri čemu bi se trgovina srednjeg kvaliteta sirove nafte približila paritetu sa laganom slatkom od tipičnog popusta od 2-4 dolara po barelu, dok bi se popust za tešku u odnosu na laku naftu mogao smanjiti na oko 4 dolara po barelu. barela, sa 8 dolara ranije.

Veliki dio rafinerijskih kapaciteta u Kini, Indiji i Sjedinjenim Državama dizajniran je za pokretanje teže sirove nafte, koja bi mogla smanjiti opskrbu kada rafinerije nastave s radom nakon održavanja u drugom tromjesečju.

- Ovo komplicira optimizaciju prinosa rafinerije i ograničava operativnu fleksibilnost za proširenje ponude proizvoda, rekao je Mukesh Sahdev iz Rystad Energy-a.

Analitičar Woodmaca Alan Gelder rekao je da će Kina i Indija sve više nabavljati naftu iz Atlantskog basena, dok će se Azija i Sjedinjene Države takmičiti za teške bačve.

Sjedinjene Države i Indija bi se mogle obratiti Venecueli za još težu naftu, dok se očekuje da će Kina i Indija nastaviti da se oslanjaju na isporuke iz Rusije i Irana, kažu analitičari.

- Indija je vjerovatno u najboljoj poziciji... tako da će se relativna profitabilnost indijskih operacija još više poboljšati, rekao je analitičar Kplera Viktor Katona.

(Energetika.ba)