Energetika.ba
Novosti

Javne nabavke EPBiH: Ista firma pobjeđuje po uvijek istom obrascu

Autor: Energetika.ba
Javne nabavke EPBiH: Ista firma pobjeđuje po uvijek istom obrascu

Polako se odmotava klupko u golemoj aferi koja potresa Elektroprivredu BiH, nakon što su procurili detalji krivične prijave protiv osam odgovornih osoba iz ove kompanije i Ureda za razmatranje žalbi.

Pojedini uposlenici Elektroprivrede BiH su se nakon objava na portalu Vijesti.ba, javili u našu redakciju sa informacijama o tome ko je ko unutar ovog javnog preduzeća.

Oni su nam pojasnili da unutar EP BiH postoje dva 'tima' za tenderisanje, a da je na čelu oba tima generalni direktor Admir Andelija. U prvom, Andelijinom timu za nabavke, su izvršni direktor za proizvodnju Senad Sarajlić, zatim Mustafa Beća i na koncu Munevera Avdić iz Sektora komercijalnih poslova.

Na čelu drugog tima za tenderisanje je izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić i izvršni direktor za distribuciju Elvir Lojić.

Uposlenici tvrde da se u ova dva začarana kruga, pod kontrolom generalnog direktora, suvereno odlučuje o javnim nabavkama, odnosno pogodovanju podobnih ponuđača.

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvu BiH su prijavljeni Admir Andelija - generalni direktor Elektroprivrede BiH, Ružica Burić - izvršni direktor za pravne poslove Elektroprivrede BiH, Senad Salkić – izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, Muhamed Kozadra – izvršni direktor za ekononske poslove Elektroprivrede BiH, Marko Kolobarić – predsjedavajući Ureda za razmatranje žalbi BiH, te Adin Kondžić, Larisa Demirović i Sanela Salihović, članovi Ureda za razmatranje žalbi.

Podsjetimo, u nekoliko javnih nabavki tj. pregovaračkih postupaka, korišten je isti obrazac kako bi se nanijela šteta Elektroprivredi BiH, a pojedinci ostvarili finansijsku korist za sebe. Naime, odgovorni u Elektroprivredi BiH pokrenu proceduru nabavke na koju se javi više ponuđača među kojima je uvijek ITC Zenica na čelu konzorcija.

Druge firme u konzorciju, obično se radi o kineskim kompanijama, služe radi stručnih referenci koje ova firma nema obzirom da je dugogodišnji proizvođač plastenika i trgovac motokultivatorima.

U pravilu, ITC ima nepovoljniju ponudu koju nadležna Komisija Elektroprivrede BiH odbaci, ali nakon toga uslijedi žalba Uredu za razmatranje žalbi koja bude ekspresno usvojena, nakon čega u Elektroprivredi BiH “čisti pred zakonom” sačine ugovor sa nepovoljnijim ponuđačem i tako se ostvare ogromne finasijske razlike na štetu EP BiH.

Nakon što je ovaj obrazac izašao u javnost, najviše zahvaljujući zaposlenim u Elektroprivredi, učestali su večernji sastanci u sarajevskim ugostiteljskim objektima čelnika Elektroprivrede BiH i njihovih političkih sponzora koji kontrolitaju Ured za žalbe.

Pred njima je nerješiva enigma kako izbjeći odgovornost pred istražnim organima za dosadašnje poslove, ali i kako realizirati “posao stoljeća” koji su započeli. Naime, radi se o provedbi plana hitne dodjele poslova vrijednih više od 200 miliona KM  svojim provjerenim izvođačima prije dolaska nove Vlade Federacije odnosno promjena u menadžmentu Elektroprivrede BiH.

Radi se prije svega o poslovima remonta u termoelektranama Tuzla i Kakanj, ali i drugim poslovima. Neki od tih poslova već su u fazi ugovaranja, a neki će biti objavljeni narednih dana jer se na njima radi užurbano kako bi poslovi bili ugovoreni i sredstva angažovana dok još uvijek imaju uticaj u Elektroprivredi BiH.

Hoće li istražni organi, odnosno ruka pravde, ovaj put biti brža od ruke koja javni novac sprema u privatne džepove, biće poznato narednih dana.

Energetika.ba / Vijesti.ba