Energetika.ba
Novosti

Jednoglasan odgovor iz BiH: Odlagalište neprihvatljivo

Autor: Energetika.ba
Jednoglasan odgovor iz BiH: Odlagalište neprihvatljivo
Završen je radni sastanak koji je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao povodom najave Hrvatske da će graditi odlagalište za nuklearni i radioaktivni otpad na lokalitetu Trgovska gora.

"Gradnja odlagališta na Trgovskoj gori je za nas potpuno neprihvatljiva", kazao je nakon sastanka ministar Košarac.

On je dodao kako su učesnici sastanka zaključili da je gradnja odlagališta neprihvatljiva.

"Na sastanku je potvrđeno da ćemo na na osnovu odluka svih državnih organa da istrajemo u borbi protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori, jer nam je primarni cij zaštita života građana i životne sredine. U prvom planu nam je zaštita tih sedam lokalnih zajednica i građana koji tu žive", kazao je Košarac.

On je dodao ako će se temeljem argumentacije u narednom periodu iznijeti šta bi to značilo i koliko bi bilo štetno po građane BiH ukoliko bi došlo do gradnje. Također je istakao kako to nije dozvoljeno ni po međunarodnim konvencijama.

Košarac je kazao kako je na sastanku usvojen zaključak o formiranju pravno ekspertnog tima koji će raditi na zastupanju BiH u ovom slučaju.

"Ono što je jasno i precizno definisano jeste da će svi elementi, odnosno svi nivoi vlasti, biti uključeni u ovaj slučaj, odnosno sve institucije kako bi se zaustavila gradnja, a nastavit ćemo upoznavati s ovim i evropske zvaničnike o ovom pitanju", kazao je on na konferenciji za medije.

On je dodao kako će u narednim danima razgovarati s ministricom vanjskih poslova kako bi se upoznale sve članice EU kako bi se pozvale da se uključe u riješavanje problema, te da ovaj slučaj smatramo otvorenim pitanjem između dvije zemlje. Također je istakao da nijedan zvaničan akt nije došao od strane Hrvatske kada je u pitanju gradnja odlagališta.

"Nama je prioritet dobar odnos sa susjedima, i nama je primarni cilj dobra saradnja. Kako bi bilo kada bi mi rekli da hoćemo da gradimo pored Dubrovnika odlagalište, ali to onda ne bi bili dobrosusjedski odnosi", kazao je Košarac.

Energetika.ba