Energetika.ba
Novosti

Kina postavlja stroži cilj energetske efikasnosti nakon što je zaostala za ciljevima za 2025.

Autor: Energetika.ba
Kina postavlja stroži cilj energetske efikasnosti nakon što je zaostala za ciljevima za 2025.
Foto: Agencije

Kina je u utorak postavila strože ciljeve energetske intenzivnosti za 2024. godinu nakon što nije uspjela postići prošlogodišnji cilj, dok najveći svjetski potrošač energije pokušava izbjeći daljnje zaostajanje za svojim klimatskim ciljevima u petogodišnjem planu koji završava 2025. godine.

Kina planira smanjiti svoju energetsku intenzivnost, odnosno količinu energije potrošene po jedinici ekonomskog rasta, za 2.5% u 2024. godini, što je više od prošlogodišnjeg propuštenog cilja od 2%, saopćila je Nacionalna razvojna i reformna komisija (NDRC) u izvještaju objavljenom na otvaranju godišnjeg Nacionalnog kongresa naroda.

Kina je prošle sedmice prijavila da je njena energetska intenzivnost pala samo za 0.5% u 2023. godini. Također je propustila prošlogodišnji cilj smanjenja emisija ugljika po jedinici BDP-a.

Želja najvećeg svjetskog zagađivača ugljikom za smanjenjem emisija i potrošnjom energije često je u suprotnosti sa potrebom za povećanjem ekonomskog rasta i životnog standarda.

"Zbog brzog rasta potrošnje energije u industriji i civilnom sektoru, smanjenja u energetskoj i ugljikovoj intenzivnosti... nisu ispunila očekivanja", rekla je NDRC u izvještaju u utorak.

Proizvodnja primarne energije prošle godine iznosila je 4.83 milijardi metričkih tona standardnog uglja, što je za 4.2% više nego 2022. godine, saopćio je Nacionalni statistički biro prošle sedmice.

Potrošnja energije po jedinici ekonomskog rasta pala je za 2% između 2020. i 2023. godine, ostavljajući Kinu daleko iza njenog petogodišnjeg cilja smanjenja od 13.5% za period 2021.-2025. godine, prema istraživanju dva energetska think-tanka prošlog mjeseca.

Kina bi trebala smanjiti energetsku intenzivnost za 6% i ugljikovu intenzivnost za 7% kako bi ispunila svoje ciljeve, rekli su Centar za istraživanje energije i čistog zraka sa sjedištem u Helsinkiju i američka grupa Global Energy Monitor.

U svom izvještaju, NDRC je obećala "udvostručiti napore" za smanjenje emisija i poboljšanje energetske efikasnosti ove godine. Također će "usavršavati" svoje mehanizme za cijenu ugljika i proširiti pokrivenost svoje emisijske trgovine na više sektora. Šema trenutno pokriva samo ugljeničnu energiju.

Vlada će također uspostaviti nacionalnu platformu istraživanja o čistoj energiji i skladištenju, proširiti snagu nacije u sektoru novih energetskih vozila, kao i razvijati vodoničnu energiju.

Također je obećala nastaviti "snažan, siguran i uredan razvoj" nuklearne energije i izgraditi više jedinica za nuklearne reaktore na moru gdje su uslovi prikladni.

Ali uprkos propuštanju klimatskih ciljeva, također je rekla da će nastaviti promovirati "podržavajuću" ulogu ugljenične energije u svom energetskom sistemu. Rekla je da će također dalje razvijati svoje "napredne" rezerve ugljena i nastaviti izgradnju strateških baza za pretvaranje ugljena u tečna goriva i gas.

Vlada je također ponovila svoje obećanje da će ubrzati reforme cijena energije, uključujući cijene za transport naftnih derivata cjevovodima.