Energetika.ba
Novosti

Kina povećala broj izdatih dozvola za izgradnju novih termoelektrana

Autor: Energetika.ba
Kina povećala broj izdatih dozvola za izgradnju novih termoelektrana

Kina je ove godine povećala broj izdatih dozvola za nove elektrane na ugalj, objavila je danas organizacija Greenpeace.

Kineske vlasti na taj način nastoje smanjiti ekonomski rizik zbog nestašica električne energije.

Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova koji izazivaju globalno zatopljenje, a predsjednik Xi Jinping prošle godine je obećao smanjiti upotrebu uglja od 2026. godine u sklopu nacionalnih klimatskih obaveza.

No aktivisti se boje da bi ti ciljevi mogli biti ugroženi jer je vlada fokusirana na ekonomske izazove iako se smrtonosni učinak klimatskih promjena osjeća širom svijeta.

U prvom tromjesečju 2022. godine, kineski regulatori dali su zeleno svjetlo elektrani na ugalj s ukupnim kapacitetom 8.63 gigavata, prema istraživanju Greenpeacea, prenosi BBC.

To je gotovo polovina od cjelokupnog kapaciteta na elektrana na ugalj pokrenutih prošle godine, rekli su aktivisti za zaštitu okoline.

Kina se oslanja na ugalj za oko 60 posto svoje električne energije i zatražila je od domaćih rudnika da ove godine povećaju kapacitet za 300 milijuna tona.

Kineske vlasti u maju ove godine su najavile ulaganje u visini 1.5 milijardi dolara u proizvodnju električne energije na ugalj jer su proizvođači uglja bili pod pritiskom da povećaju proizvodnju prije 2025. godine.

Kina je najveći svjetski potrošač i proizvođač uglja, a analitičari se brinu da će zbog ekonomskih ciljeva biti ugroženo njeno obećanje o vrhuncu emisija CO2 do 2030. godine.

(fena)