Energetika.ba
Novosti

Kina se suočava s najvećom nestašicom električne energije u posljednjih deset godina

Autor: Energetika.ba
Kina se suočava s najvećom nestašicom električne energije u posljednjih deset godina

Kina se nalazi usred velike nestašice električne energije jer ekstremne vremenske prilike, sve veća potražnja za energijom i stroga ograničenja upotrebe uglja zadaju trostruki udarac nacionalnoj elektroenergetskoj mreži.

To je problem koji bi mogao trajati mjesecima, opterećujući ekonomski oporavak zemlje i opterećujući globalnu trgovinu.

Desetak kineskih provincija izjavilo je da se posljednjih sedmica suočava sa nestankom električne energije, uključujući neke od najvažnijih pokretača zemlje za ekonomski rast.

Pokrajina Guangdong, proizvodni centar odgovoran za 1,7 biliona američkih dolara, ili više od 10 posto godišnje kineske ekonomske proizvodnje i veći udio u vanjskoj trgovini, racionalizuje potrošnju energije već više od mjesec dana. Ograničenja su primorala kompanije širom provincije da se zatvore na nekoliko dana u sedmici. Neke lokalne vlasti upozoravaju da bi racionalizacija mogla potrajati do kraja godine.

Nije samo Guangdong u pitanju. Najmanje devet provincija reklo je da se bave sličnim pitanjima, uključujući Yunnan, Guangxi i proizvodno središte Zhejiang, prisiljavajući regionalne vlasti da objave ukidanje električne energije na području Kine veličine Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske i Japana zajedno. Kriza električne energije čak je doprinijela usporavanju rasta tvorničkih aktivnosti u Kini u junu, priznao je Državni zavod za statistiku.

Ovo je najgora nestašica energije u Kini od 2011. godine, kada su suša i rastuće cijene ugljena primorale 17 provincija ili regija da obuzdaju upotrebu električne energije. Elektrane nerado proizvode puno električne energije kad je ugljen koji sagorijeva skup: Peking kontroliše troškove električne energije, pa proizvođači ne mogu tek tako podići cijene.

Postpandemijski bum roba i vremenske prilike ponovo prisiljavaju elektrane na ugljen da suzbiju proizvodnju, a istovremeno ometaju hidroelektriku. Ključna razlika tu je da se Kina bori i s tim kako ispuniti napore predsjednika Xi Jinpinga da do 2060. godine postigne ugljično neutralnu Kinu. Taj ambiciozni cilj za najvećeg svjetskog potrošača uglja doveo je do toga da rudnici uglja u zemlji proizvode manje, što je rezultiralo višim cijenama, prema Yao Pei, glavnom strategu kineske brokerske kuće Soochow Securities.

Nestašica bi mogla donijeti jedan ili dva udarca koji bi mogli srušiti krhki oporavak Kine, dok bi istovremeno stvorio dodatne probleme za globalne lance opskrbe koji se već teško nose.

Nedostatak električne energije mogao bi smanjiti proizvodnju u skoro svim sektorima ekonomije, uključujući ključne građevinske i proizvodne industrije. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, takve su kompanije prošle godine koristile skoro 70 posto električne energije u Kini i bile su glavni pokretači oporavka 2021. godine, piše CNN.

Chengde New Material sa sjedištem u Guangdongu, jedan od najvećih proizvođača nehrđajućeg čelika u zemlji, rekao je klijentima krajem prošlog mjeseca da će obustaviti rad dva dana u sedmici sve dok snaga više ne bude trebala biti racionalizirana. Kompanija očekuje da će se obim proizvodnje smanjiti za 20 posto, ili čak 10.000 tona čelika mjesečno.

"Kompanije nisu sretne zbog toga", rekao je Klaus Zenkel, predsjedavajući Privredne komore Evropske unije u Južnoj Kini. Rekao je da bi čak 80 kompanija članica komore moglo biti pogođeno vladinim naredbama da obustavi rad na nekoliko dana u sedmici, dodajući da su i domaći proizvođači bili prisiljeni da zaustave proizvodnju. Neke kompanije, kako je kazao, čak su počele iznajmljivati skupe dizel generatore kako bi nastavile poslovati.

Racionalizacija snage u ključnoj provinciji za proizvodnju metala Yunnan čak je prouzrokovala pad u ponudi nekih vrsta metala, uključujući aluminij i kalaj, prema vladinim podacima i neovisnim istraživanjima.

"Nedostatak električne energije može dodati kašnjenja u otpremi koja se mogu osjetiti širom svijeta," rekao je Henning Gloystein, direktor za energiju, klimu i resurse u Eurasia Group.

Zaostaci u otpremi mogli bi potrajati mjesecima i dovesti do nestašice tokom sezone prazničnih kupovina. To ostavlja malo prostora za bilo kakve dodatne probleme, poput nestašice struje.

"Nestašica električne energije može dovesti do preuređivanja radnog rasporeda za lokalne proizvođače, što dovodi u pitanje pravovremenost isporuke, a samim tim i ostatka opskrbnih lanaca", rekla je Lara Dong, viša direktorica za električnu energiju i obnovljive izvore energije u Velikoj Kini u IHS Markit.

Stručnjaci pripisuju obim nestanka struje mnoštvu problema, od velike potražnje za energijom do ekstremnih vremenskih prilika. Plan ekonomskog oporavka u Pekingu koji je vođen infrastrukturom vrlo je ugljični, kaže Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar Centra za istraživanje energije i čistog zraka. U prvih pet mjeseci ove godine, potrošnja električne energije u Južnoj Kini premašila je nivo prije pandemije, za 21 posto više u odnosu na isti period 2019. godine, prema kineskom Južnom elektroenergetskom sistemu, velikom državnom mrežnom operateru.

Ugalj je još uvijek uključen u proizvodnju oko 60 posto snage zemlje. No, vlada je oprezna kada bi se ta brojka povećala, te pokušava smanjiti potrošnju ugljena dok pokušava postići svoj cilj da postane ugljen-neutralna do 2060. godine.

Ograničenja u upotrebi uglja, međutim, poklapala su se sa žeđi za energijom izazvanom ekonomskim podmlađivanjem, zajedno s ekstremnim vremenskim prilikama. To uzrokuje rastuću napetost između potražnje i ponude.

Izuzetno vruće vrijeme u nekim je područjima dovelo do povećanja potražnje za električnom energijom, jer ljudi koriste više klima uređaja i hladnjaka.

U međuvremenu, postoji veliko opterećenje u proizvodnji energije. Obnovljivi izvori energije, poput hidroenergije, ometali su sušu. Naprimjer, glavno hidroenergetsko čvorište provincije Yunnan ima problema sa zadržavanjem vode koja joj je potrebna u svojim rezervoarima, kaže Myllyvirta.

Nestašica električne energije vjerovatno će se nastaviti barem sljedećih nekoliko mjeseci, jer potražnja ostaje velika u vrućim ljetnim mjesecima.

Energetika.ba