Energetika.ba
Novosti

KoBold Metals, podržan od milijardera, proširuje lov na litij na četiri kontinenta

Autor: Energetika.ba
KoBold Metals, podržan od milijardera, proširuje lov na litij na četiri kontinenta

KoBold Metals, startup sa sjedištem u Kaliforniji, čiji su pokrovitelji milijarderi Bill Gates i Jeff Bezos, traži nalazišta litijuma na četiri kontinenta, proširujući svoj lov na metale koji su svijetu potrebni za čistiju energiju i električna vozila.

Startup iz Silicijumske doline, koji koristi umjetnu inteligenciju za traženje kritičnih metala, primijenit će najnoviju tehnologiju za traženje litijuma u Južnoj Koreji, Kvebeku u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Australiji i Africi, rekao je izvršni direktor Kurt House za Reuters.

House je rekao da KoBold dodaje litijum u paket minerala koje želi da iskopa nakon uspjeha u istraživanju nikla i bakra u Kvebeku i Zambiji.

U Africi, KoBold također traži litijum u Namibiji i planira započeti istraživanje minerala u Demokratskoj Republici Kongo - najvećem svjetskom dobavljaču kobalta.

- Naš plan je da sami razvijamo rudnike i konačno u sljedećih 10 do možda 15 godina od sada želimo biti najveći dobavljač kritičnih metala, rekao je House.

KoBold je ranije bio fokusiran na traženje nikla i bakra, au Africi radi na planovima za izgradnju rudnika u Zambiji u narednih 10 godina.

Startup je podržan od strane Breakthrough Energy Ventures, fonda za klimu i tehnologiju čiji su drugi pokrovitelji Richard Branson iz Virgin grupe i Ray Dalio iz Bridgewater Associatesa.

Kompanija takođe traži kritične metale sa BHP Group (BHP.AX) i Rio Tinto (RIO.L) na projektima u Australiji i Kanadi. Pojačava istraživanje metala jer SAD sve više traže alternativne izvore opskrbe kritičnim metalima.

KoBold želi premostiti jaz koji ostavljaju veće rudarske kompanije koje nisu toliko ulagale u otkrivanje novih nalazišta, posebno u minerale koji su ključni za pomoć svjetskoj tranziciji sa fosilnih goriva, rekao je House.

Veliki rudari su u posljednje vrijeme bili fokusirani na vođenje operacija štedljivo i vraćanje gotovine dioničarima, a ako i investiraju, to je u velikoj mjeri proširilo proizvodnju u postojećim operacijama.

- Uz neke izuzetke, oni u osnovi nemaju. Oni su zaista vođeni održavanjem prinosa od dividende i nisu orijentisani na rast. Dakle, mi to moramo učiniti i svijetu su potrebni ovi minerali, rekao je House.

(Energetika.ba)