Energetika.ba
definisane buduće aktivnosti

Košarac, Đokić i Lakić razgovarali s Lorkovskim o standardima u energetskom sektoru

Autor: Energetika.ba
Košarac, Đokić i Lakić razgovarali s Lorkovskim o standardima u energetskom sektoru
Foto: Fena

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, ministrom energetike i rudarstva RS Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Federacije BiH Vedranom Lakićem.

Na sastanku je razgovarano o evropskim standardima koje RS, Federacija BiH i institucije na nivou BiH implementiraju u energetskom sektoru, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ministar Košarac informisao je direktora Sekretarijata Energetske zajednice Lorkovskog o aktivnostima na organizaciji predstojećeg sastanka Ministarskog vijeća Energetske zajednice, koji će početkom jula biti održan u Banjoj Luci.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa, s fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, prenosi Fena.

Usaglašeno je da je neophodno do kraja godine usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH, u koordinaciji i saradnji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU (EU ETS), kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

- Na sastanku su definisane buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH, a koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Vijeća ministara BiH, u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH - navodi se u saopćenju resornog državnog ministarstva.

Ministar Košarac također je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU.