Energetika.ba
Novosti

Košarac: Usaglašena rješenja za implementaciju 'drugog energetskog paketa'

Autor: Energetika.ba
Košarac: Usaglašena rješenja za implementaciju 'drugog energetskog paketa'

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je danas nakon sjednice Vijeća ministara BiH da smo na tragu da riješimo pitanje Odluke o kvalitetu nafte i tečnih naftnih drivata, budući da su usaglašena rješenja kojim bi bio implementiran "drugi energetski paket" kao obaveza BiH prema Energetskoj zajednici.

- Upravo zato što nismo imali adekvatnu Odluku o kvalitetu nafte i tečnih naftnih drivata imali smo sankcije Energetske zajednice, što bi ovim trebalo biti riješeno jer je ta organizacija dala pozitivno mišljenje na ovakav tekst Odluke - rekao je Košarac.

Dodao je da će time biti promijenjeni standardi iz 2018. i da će BiH imati jaču kontrolu uvoza naftnih derivata, a u narednih 90 dana trebao bi biti usvojen i pravilnik o markiranju nafte i tečnih naftnih derivata.

Košarac je podsjetio da od 1999. traju pregovori BiH o članstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i da smo usvajanjem te odluke bliži članstvu u STO.

Naveo je da bi u narednom periodu trebalo ispuniti i obaveze iz "trećeg energetskog paketa" kako bi bile ukinute sankcije Energetske zajednice koje BiH ima i po tom pitanju.

Energetika.ba / FENA