Energetika.ba
Novosti

Lakić posjetio Elektroprivredu HZ HB: Saradnja na ispunjavanju ciljeva energetske tranzicije

Autor: Energetika.ba
Lakić posjetio Elektroprivredu HZ HB: Saradnja na ispunjavanju ciljeva energetske tranzicije

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar i razgovarao sa Upravom Društva na čelu s vršiteljem dužnosti generalnog direktora Dragom Bagom.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i sekretar Ministarstva Stipo Buljan, razgovarano je o nedavno usvojenom setu energetskih zakona, odnosno obavezama koje proizlaze iz ovih zakona, s posebnim naglaskom na restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća i razdvajanje operatora distribucijskog sistema, za koje je predviđen rok od dvije godine.

Ovom prilikom je naglašena važnost izgradnje novih proizvodnih objekata JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, prvenstveno Fotonaponske elektrane EPHZHB 1 i Vjetroelektrane Poklečani čija će izgradnja zasigurno doprinijeti kvaliteti i sigurnosti opskrbe električnom energijom. Isto tako doprinijet će ispunjavanju osnovnih ciljeva energetske tranzicije i dekarbonizacije, a što je u skladu sa obavezama definiranima Ugovorom o uspostavi Energetske zajednice čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Također je zaključeno kako je potrebno maksimalno posvećeno raditi na izuzeću električne energije od plaćanja CBAM-a, a kako Bosna i Hercegovina ne bi ostala jedini „otok“ u Energetskoj zajednici na koji će se isti primijeniti, čime bi upravo proizvođači iz OIE bili pogođeni na najnepravedniji način.

Uprava JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar izrazila je zadovoljstvo posjetom ministra Lakića i zahvalila na njegovom proaktivnom pristupu i otvorenoj komunikaciji. Izražena je obostrana spremnost na saradnju i uzajamnu pomoć u ispunjavanju zajedničkih ciljeva, te optimalnoj i učinkovitoj primjeni novih zakonskih rješenja - navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Energetika.ba)