Energetika.ba
Novosti

Ljubuškić: ‘Toplane’ spremne za novu grijnu sezonu

Autor: Energetika.ba
Ljubuškić: ‘Toplane’ spremne za novu grijnu sezonu

Zvanična sezona grijanja u Kantonu Sarajevo počinje 15. oktobra. Ona može početi i ranije ukoliko dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura vanjskog zraka, prema zvaničnim podacima meteorološke službe, bude 12 ili ispod 12 stepeni Celzijusa, potvrdio je Feni šef Kabineta direktora KJKP “Toplane – Sarajevo” Ženja Ljubuškić.

Naglasio je da su “u periodu van sezone grijanja ‘Toplane’ poduzele sve neophodne aktivnosti na pripremi svojih postrojenja za narednu sezonu grijanja”, odnosno da je u skladu sa Planom redovnog i preventivnog održavanja izvršen kompletan remont postrojenja i pripadajućih instalacija.

Toplane Sarajevo su od 16. do 20. septembra izvršile funkcionionalnu probu toplifikacionog sistema, kao posljednju tehničku provjeru pred nastupajuću sezonu grijanja, tako da je ovo preduzeće shodno Uredbi o općim uslovima za proizvodnju, distribuciju i korištenje toplotne energije od 20. septembra pogonski spremno za početak zagrijavanja ukoliko se za to ispune vremenski uslovi.

Ljubuškić je kazao i to da “Toplane” nemaju bilo kakvu najavu da bi moglo doći do promjene cijene centralnog grijanja.

– Utvrđivanje cijene centralnog grijanja je u nadležnosti Vlade Kantona Sarajevo. Visina cijene prvenstveno zavisi od visine cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija, a to se, prije svega, odnosi na cijenu prirodnog gasa s obzirom na procentualno učešće gasa u cijeni centralnog grijanja – istakao je Ljubuškić.

KJKP “Toplane – Sarajevo” u svom sistemu raspolaže sa 141 kotlovskim postrojenjem i 83 kilometra distributivne mreže putem kojih se na području Kantona Sarajevo zagrijava 54.000 korisnika, što čini “Toplane” najkompleksnijim sistemom ove vrste u BiH, kažu u ovom preduzeću.

Energetika.ba / FENA