Energetika.ba
Novosti

Loše političko upravljanje: Nakon "Aluminija" i EP HZHB pred kolapsom

Autor: Energetika.ba
Loše političko upravljanje: Nakon "Aluminija" i EP HZHB pred kolapsom
Kriminalno upravljanje i negativno poslovanje u mostarskom je “Aluminiju” nagomilalo oko 400 miliona maraka duga.

Najviše duga je prema Elektroprivredi HZHB kojoj ugašeni "Aluminij" duguje preko 293 miliona maraka za isporučenu električnu energiju.

Elektoprivreda HZHB dugove potražuje i tužbama, no sada ima i većih dodatnih problema.

Naime, navodno će se EP HZHB uskoro morati keditno zadužiti kako bi isplatila struju koju je otkupila za Aluminij od Hrvatske elektroprivede. Radi se o cca 65 miliona KM.

Radi se inače o Elektroprivredi koja ne uplaćuje niti jednu KM dobiti u budžet FBiH.  Za razliku od javnih preduzeća sa sarajevskok adresom, mostarska EP HZHB redovno Vladu FBiH obavijesti da nema akumulirane dobiti i da se Odlukom Skupštine društva tekuća dobit raspoređuje za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

No potkraj 2018.godine situacija je bila nešto drugačija. Elektroprivreda HZHB poslovala je sa 20 miliona KM dobiti, ali je odlučila da novac ne uplati u federalni budžet. Umjesto toga, radnicima su, suprotno kolektivnom ugovoru, isplaćivane naknade, optreminine, božićnice i slično kako dividende ne bi bile isplaćene.

Interesantno, HDZ je kao politička partija u prethodnom periodu potpuno kontrolisala i kontroliše "Aluminij" i Elektroprivredu HZHB u skladu sa svojim interesima ne vodeći računa o Federaciji BiH. Osim kada u tim kompanijama nestane novca.

Energetika.ba