Energetika.ba
Novosti

Ministar energetike Turske: Turska i Iran će nastaviti trgovinu energijom

Autor: Energetika.ba
Ministar energetike Turske: Turska i Iran će nastaviti trgovinu energijom

Trgovina energijom između Turske i Irana nastavit će se kao dugoročni bilateralni ugovor do 2026. godine, rekao je turski ministar za energetiku i prirodne resurse Fatih Donmez, javlja Anadolu Agency (AA).
Govoreći tokom intervjua na turskom kanalu "A Haber", Donmez je rekao da je trgovanje naftom i prirodnim gasom s Iranom legitimno i da je u skladu s potpisanim ugovorom koji ističe 2026. godine.

"Mi uvozimo skoro 9,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Irana, nemamo mogućnost da ostavimo turske građane bez struje ili na hladnoći, zbog čega će se naša trgovina nastaviti prema ugovoru", rekao je Donmez.

Prvi krug sankcija Sjedinjenih Američkih Država prema Iranu, koji je u velikoj mjeri usmjeren na bankarski sektor zemlje, stupio je na snagu rano u utorak.

Sankcije ciljaju Teheranovu kupovinu američkih dolara, trgovinu plemenitim metalima, transakcije vezane za iranski rijal, te aktivnosti vezane za automobilski sektor u zemlji.

Donmez je opisao sankcije kao jednostrane jer se zasnivaju na nametanju američke vlade.

"U stvari, Europskoj Uniji je također vrlo neprijatno zbog sankcija, mi imamo legitimnu trgovinu s Iranom, a to je važno u pogledu sigurnosti ponude, imamo i susjedno partnerstvo s Iranom te se ova trgovinska razmjena Turske s Iranom treba ocijeniti u ovom okviru", objasnio je Donmez.

Turska i SAD također su imale uzburkane odnose nakon što je američka vlada uvele sankcije ministru unutrašnjih poslova Sulejmanu Sojluu i ministru pravde Abdulhamitu Gulu zbog zadržavanja američkog pastora Andrewa Craiga Brunsona, koji se suočava s optužbama za terorizam u Turskoj.

Turska delegacija na čelu s pomoćnikom ministra vanjskih poslova posjetit će Washington 8. avgusta, gdje se očekuje da će razgovarati o nedavnim tenzijama između dva NATO saveznika.

Donmez je rekao da delegacija između ostalog planira da raspravlja o sankcijama Iranu.

"Ja sam optimista u vezi ovog dijaloga, vjerujem da ćemo moći postići pozitivan ishod", dodao je Donmez.

Energetika.ba