Energetika.ba
Novosti

Ministar Lakić sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH o saradnji u reformskim projektima

Autor: Energetika.ba
Ministar Lakić sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH o saradnji u reformskim projektima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić susreo se jučer u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu sa šefom Ureda Svjetske banke u našoj zemlji Christopherom Sheldonom i njegovim saradnicima.

Šef Ureda Svjetske banke čestitao je Lakiću na imenovanju, te ga informirao o aktuelnim, ali i budućim projektima ove međunarodne finansijske institucije, naglasivši pri tome da Svjetska banka stoji na raspolaganju ovom ministarstvu i Vladi Federacije BiH i za nove ideje i aktivnosti, posebno u domenu obnovljivih izvora energije. U tom pravcu, Svjetska banka će sa svojim iskustvom, ekspertizom i finasijskim aranžmanima biti i dalje na raspolaganju resornom ministarstvu i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine.

Lakić je pozdravio mogućnost nastavka saradnje u okviru postojećih, ali i budućih projekata vodeći pri tome računa o ravnomjernoj uključenosti svih kantona u Federaciji BiH. Posebno je istakao važnost pravične tranzicije kada je u pitanju oblast rudarstva, uz uvažavanje socijalnih prilika lokalnih zajednica pri prelasku i prilagođavanju novoj energetskoj politici.

Sagovornici su se usaglasili da su pred našom zemljom značajni izazovi i procesi u oblastima industrije, energije i rudarstva te da je, u tom kontekstu, potrebno ojačati međusobnu saradnju, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba / FENA