Energetika.ba
HYDROGEN OPEN 2024

MOL Grupa potpisala stratešku saradnju za razvoj mobilnosti na vodonik

Autor: Energetika.ba
MOL Grupa potpisala stratešku saradnju za razvoj mobilnosti na vodonik
MOL, Volánbusz, MÁV i Waberer's

MOL, Volánbusz, MÁV i Waberer's potpisali su sporazum o strateškoj saradnji za razvoj mobilnosti vodonika.

Ove kompanije će ubuduće zajednički ispitivati mogućnosti proizvodnje, logistike i korišćenja zelenog, obnovljivog vodonika u transportne svrhe. Ugovor je potpisan u okviru konferencije HYDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruženja za tehnologiju vodonika u kampusu MOL.

Obnovljivi vodonik i širenje hidrogenskih tehnologija mogu igrati značajnu ulogu u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti. Sada su četiri velike kompanije udružile snage da promovišu upotrebu vodonika u logističke i transportne svrhe: MOL, MÁV, Volánbusz i Waberer imaju za cilj da u budućnosti testiraju i upravljaju novim vozilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama, kao i da zajednički izgrade infrastrukturu za punjenje.

Prema potpisanom strateškom sporazumu, pored kontinuiranog profesionalnog dijaloga i razmjene iskustava, kompanije će koordinirati svoje razvojne planove i zajednički razvijati koncepte za proširenje transporta vodoničnih gorivnih ćelija. U sklopu saradnje četiri kompanije će aplicirati koordinirane prijedloge projekata na tendere za EU i domaće državne fondove potrebne za razvoj mobilnosti na vodonik.

Ugovor o strateškoj saradnji potpisan je u MOL Campusu u sklopu konferencije HYDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruženja za vodoničnu tehnologiju. Tokom dvodnevnog događaja, akteri iz industrije zajednički su tražili rješenja za korištenje vodonika u transportne svrhe i vodili dijalog o postizanju ciljeva nulte emisije, kao i pristupu vrijednim evropskim izvorima finansiranja. Konferenciji su prisustvovali ključni dionici industrije vodika u EU, uključujući mala i srednja preduzeća u vodoničnoj tehnologiji, inovativne kompanije i priznati stručnjaci.

„Strateški cilj MOL Grupe je korištenje alternativnih izvora energije kako bi poslovanje industrijskih igrača i sektor mobilnosti bio održiviji. Pored sopstvenog razvoja i ulaganja, nastojimo da u zajednički rad uključimo što veći broj naših partnera. Uskoro ćemo preduzeti prvi praktičan korak, jer će investicija u zeleni vodonik u rafineriji Dunav omogućiti MOL-u da od 2024. godine proizvodi vodonik bez ugljenika iz obnovljive električne energije“, rekao je dr. György Bacsa, izvršni direktor MOL-a Mađarska.