Energetika.ba
Novosti

Na međunarodnom sajmu ‘Energa 2018’ više od 100 izlagača iz 11 zemalja

Autor: Energetika.ba
Na međunarodnom sajmu ‘Energa 2018’ više od 100 izlagača iz 11 zemalja

Međunarodni sajam energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije “Energa 2018” – osmo izdanje, okupit će u Sarajevu od 19. do 21. juna više od 100 izlagača iz 11 zemalja, najavljeno je na pres-konferenciji koja je održana danas u Sarajevu.

Predsjednik Uprave organizatora sajma Zlatko Alidžanović rekao je da je nakon šest godina održavanja sajma u Tuzli prošle godine prvi put održan u Sarajevu, te su zbog rezultata prošlogodišnjeg odlučili da tu i ostane.

Dodao je i da će konferencijski dio sajma po izboru tema i izlagača ove godine biti izuzetno reprezentativan.

Predsjednik Inicijativnog odbora sajma Mirsad Đonlagić naveo je da energetski sektor jedan od najpespektivnijih u BiH i da predstavlja razvojnu šansu zemlje.

– Pred tim sektorom su značajne i krupne dileme na koje ćemo na sajmu u naredna tri dana pokušati dati odgovore – rekao je Đonlagić.

Predsjednik Privredne komore FBiH i predsjednik Organizacionog odbora sajma Mirsad Jašarspahić istakao je da je sajam Energa vrlo uspješna priča koju treba podržati, što Privredna komora FBiH i čini.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovine još uvijek energetski nezavisna zemlja, te da cilj svih koji rade u energetici treba biti da tako i ostane.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za energetiku Admir Softić naglasio je da će paneli na sajmu na određeni način dati smjernice za bh. energetski sektor što će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zajedno s entitetskim ministarstvima, koristiti u ispunjavanju međunarodnih obaveza BiH.

Najavljeno je da će konferencijski program sajma, za koji je prijavljeno više od 200 učesnika, tretirati različite teme iz oblasti energetskog sektora, s posebnim akcentom na energetske i klimatske politike u BiH.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=REvX6wIzd50[/embed]

Energetika.ba / FENA