Energetika.ba
Novosti

Najveća solarna elektrana u BiH se gradi u Stocu

Autor: Energetika.ba
Najveća solarna elektrana u BiH se gradi u Stocu

Poduzeće „Elektro-Hercegovina" Trebinje u proteklom periodu realiziralo je više investicijskih projekata koji su se odnosili na poboljšanje kvaliteta napajanja postojećih i mogućnost priključenja novih potrošača na distributivnu mrežu.

Milutin Mastilović, izvršni direktor za terenske operacije u ZP Elektro-Hercegovina, istakao je za Trebinje Danas, da ovo poduzeće realizira dosta investicijskih projekata, te je tako izvršena izgradnja i rekonstrukcija više elektroenergetskih objekata.

Izvršni direktor za terenske operacije u ZP Elektro-Hercegovina, najavio je da u općini Gacko u planu izgradnja dvije nove trafostanice do kraja tekuće godine. Prema njegovim riječima, rekonstruirali su nekoliko manjih trafostanica a završena je i rekonstrukcija dalekovoda Srđevići dužine 7,2 km.

U tijeku je i rekonstrukcija alternativnog dalekovoda koji spaja Berkoviće i Ljubinje i, kako su najavili iz Elektro-Hercegovine, trebalo bi do kraja ove godine da bude gotovo.

Ono što je bitno naglasiti za općinu Ljubinje, prema riječima Mastilovića, jeste da se ova općina snabdijeva sa 35 kV naponskim nivoom dalekovoda iz Stoca, koji je u vlasništvu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne. Samim tim to nije nadležnost Elektrohercegovine, a jednim dijelom prolazi kroz minsko polje što predstavlja veliki problem.

,,Samo u ovoj godini imali smo 11 ispada toga dalekovoda i 32 sata je trajalo beznaponsko stanje i mi smo svjesni toga problema. Zato smo sada u procesu izrade projektne dokumentacije, kako bi pokrenuli projekt izgradnje 35 kV dalekovoda od trafostanice Veličani, Popovo polje, do Ljubinja, dužine 17 km. Vrijednost ove investicije je oko 3,5 milijuna maraka, ali točan iznos investicije ćemo znati kada projektna dokumentacija bude završena’’, istakao je Mastilović.

(Eneregetika.ba)