Energetika.ba
Novosti

Nenadić: Pozivamo da se cijena struje za privredu ne povećava

Autor: Energetika.ba
Nenadić: Pozivamo da se cijena struje za privredu ne povećava
Vlada FBiH je donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024. godinu.

Kako su naveli razlog za ovu Odluku je ekstremni porast cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu. Vlada će, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravni osnov da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom.

Tim povodom kontaktirali smo direktora Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) Marija Nenadića koji je za Vijesti.ba istakao da Udruženje apeluje da se ne povećava cijena električne energije za privredu.

"Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH pozdravilo je činjenicu da je Vlada FBiH uvažila argumente Udruženja da nema opravdanja za enormno povećanje cijena električne energije za 80 i više posto koje je tražila Elektroprivreda BiH u okviru ponuda dostavljenih privrednim društvima u FBiH zvanični je stav poslodavaca", kazao nam je Nenadić.

Nenadić Odluku smatra ispravnom, jer je to način za zaustavljanje nakana EPBiH za podizanje cijena električne energije.

"Odluku Vlade FBiH kojom se u skladu s novim Zakonom o električnoj energiji proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom energijom za 2024., usljed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu, a u okviru koje će Vlada FBiH, u stanju ugrožene sigurnosti snabdijevanja, propisati način i uslove za formiranje i kontrolu cijena snabdijevanja električnom energijom, u UPFBiH smatraju ispravnim načinom za zaustavljanje nakana EPBiH za podizanje cijena električne energije", ističe.

No, Nenadić je dodao i da očekuje da će Vlada FBiH pribaviti mišljenja u vezi s cijenom električne energije da uvaže njihove argumente da bi svako dodatno povećanje cijene električne energije privrednim društvima rezultiralo poremećajima u proizvodnim procesima proizvođača, smanjilo konkurentnost domaće privrede i dodatno pogoršalo ionako nepovoljan poslovni ambijent u FBiH.

"Prema podacima UPFBiH radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih firmi i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije", objasnio je Nenadić.

(Energetika.ba)