Energetika.ba
Novosti

Netanyahu predložio izgradnju optičkog kabla preko Mediterana

Autor: Energetika.ba

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu predložio je izgradnju infrastrukturnih projekata kao što je optički kabl koji bi povezao zemlje u Aziji i na Arapskom poluotoku sa Evropom preko Izraela i Kipra, prenosi Tanjug.

On je izrazio uvjerenje da bi se takvi projekti mogli realizovati ako Izrael normalizuje odnose sa drugim zemljama u regionu, prenosi AP.

”Primjer i najočigledniji put ka tome je optička veza. To je najkraći, najsigurniji i najekonomičniji put“, rekao je Netanyahu nakon razgovora sa kiparskim predsjednikom Nikosom Christodoulidesom.

Netanyahu je ponovio da on i Christodoulides nastoje da ispune plan za izgradnju podmorskog električnog kabla snage od 2.000 megavata, poznatog i kao ”Euroazijski interkonektor”, koji bi trebalo da povezuje Izrael sa Kiprom i Grčkom, i koji treba da djeluje kao rezervno rješenje za snabdijevanje energijom i za Izrael i za Kipar.

”Želite da budete povezani sa drugim izvorima energije koji vam mogu omogućiti optimalniju upotrebu struje ili da imate opcije kada dođe do kvara u vašoj zemlji. To je nešto o čemu ozbiljno razgovaramo i nadamo se da ćemo to postići”, rekao je izraelski premijer.

Kiparski predsjednik Christodoulides je rekao da, s obzirom na potrebu Evrope za diversifikacijom energije u svijetlu rata u Ukrajini, Kipar i Izrael žele da razviju ”pouzdani energetski koridor” koji povezuje istočnomediteranski bazen sa Evropom kroz razne projekte, uključujući gasovode i postrojenja za preradu tečnog prirodnog gasa (TNG).

”Klima neće postati hladnija, samo će biti toplije, a sa zagrijavanjem našeg regiona i svijeta, gašenje požara postaje zaista važna stvar”, rekao je izraelski lider.

Razgovori Christodoulidesa i Netanyhua prethode trilateralnom sastanku sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, koji bi trebalo da bude održan ove sedmice.

(Energetika.ba)