Energetika.ba
Novosti

New York tuži Pepsi zbog ekoloških problema: Ugrožena opskrba vodom, okoliš i javno zdravlje

Autor: Energetika.ba
New York tuži Pepsi zbog ekoloških problema: Ugrožena opskrba vodom, okoliš i javno zdravlje

Država New York podnijela je tužbu protiv tvrtke PepsiCo u kojoj ukazuje na plastični otpad diva gaziranog pića i osuđuje "zavaravajuće" izjave kompanije o okolišu.

Građanska tužba, koju je glavna državna tužiteljica New Yorka Letitia James podnijela na Vrhovnom sudu, navodi da je PepsiCo pridonio "uznemiravanju javnosti" vezano za rijeku Buffalo. Traži nametanje financijskih kazni i kompenzacijskih šteta kompaniji, kao i da PepsiCo prestane prodavati robu u jednokratnoj plastici na kojoj se ne upozorava na ekološke probleme.

PepsiCo: Pokušavamo smanjiti količinu plastike

"Svi Njujorčani imaju osnovno pravo na čistu vodu, ali neodgovorno pakiranje i marketing kompanije PepsiCo ugrožavaju opskrbu vodom, okoliš i javno zdravlje", saopćila je James.

"Niko se ne bi trebao brinuti o plastici u svojoj pitkoj vodi, plastičnom smeću koje zasipa slikovitu obalu rijeke ili plastičnom onečišćenju koje šteti divljim životinjama", dodala je.

PepsiCo je objavio da je kompanija "ozbiljna" po pitanju smanjenja količine plastike i da je "transparentna" u svojim naporima.

"Ovo je složeno pitanje i zahtijeva uključivanje različitih dionika, od kompanija, četvrti, pružatelja usluga smanjenja otpada i čelnika zajednica do potrošača", rekao je glasnogovornik PepsiCo-a.

PepsiCo zagadio Buffalo tri puta više nego McDonald's

Istraživanje ureda Letitije James pokazalo je da je PepsiCo-ova plastična ambalaža daleko najveći izvor plastičnog onečišćenja rijeke Buffalo, tri puta veći od one drugog zagađivača, McDonald'sa.

Problemi povezani sa zdravljem "uključuju rani pubertet kod djevojčica, smanjeni broj spermija, izmijenjene funkcije reproduktivnih organa, pretilost, izmijenjena spolna ponašanja i povećane stope nekih vrsta raka", dodaje se.

U tužbi se priznaju izjave kompanije u kojima se obećava da će poduzeti mjere za smanjenje plastičnog onečišćenja, ali navodi da PepsiCo ne ispunjava ta obećanja.

Dodatno, PepsiCo je prozvan da nije u značajnoj mjeri izabrao alternativu plastici za jednokratnu upotrebu na tržištu New Yorka.

S druge strane, PepsiCo je najavio programe za ponovno punjenje i povrat stakla i plastike na međunarodnim tržištima, uključujući Meksiko i Njemačku, navodi se u tužbi.

(Energetika.ba / HINA)