Energetika.ba
Novosti

Nije održana skupština Petrokemije, zasad ništa od dokapitalizacije

Autor: Energetika.ba
Nije održana skupština Petrokemije, zasad ništa od dokapitalizacije
Foto: Petrokemija

Skupština Petrokemije na kojoj se danas trebalo odlučivati o dokapitalizaciji nije održana, a nova je sazvana za 6. marta, doznaje se od članova nadzornog odbora.

Na skupštini se nije pojavio nitko od većinskih vlasnika, piše HINA.

Za današnju neodržanu skupštinu Yildirim je predložio izdavanje novih dionica po cijeni od 1,0272 eura uplatom uloga u novcu i to najmanje 70 miliona eura, a najviše 140 miliona.

Time bi se temeljni kapital podigao s 55 miliona eura, ovisno o odazivu, na razinu od 125 miliona do najviše 195 miliona eura. Turska grupacija Yildirim posjeduje 54,52 posto dionica Petrokemije. Država i državne kompanije imaju 45,17 posto dionica.

Predsjednik uprave Yildirim grupe Robert Yuksel je u jesen 2022. godine uoči preuzimanja Petrokemije, izjavio kako je Yildirim zainteresiran za kupnju dionica Petrokemije u vlasništvu države.

Yildirim je u septembru prošle godine vladi predložio otkup dionica od države ili da država sudjeluje u dokapitalizaciji ili pak dopusti da dokapitalizaciju Petrokemije obavi samo Yildirim.

Ne bude li država sudjelovala u dokapitalizaciji, a Yildirim Petrokemiju dokapitalizira sa najmanje 70 miliona eura, turska grupacija stekla bi 80 posto vlasništva Petrokemije.