Energetika.ba
Novosti

PPD i Ina ulažu 300 milijuna kuna u Petrokemiju

Autor: Energetika.ba
PPD i Ina ulažu 300 milijuna kuna u Petrokemiju

Prvo plinarsko društvo (PPD) i Ina u skoroj budućnosti planiraju osnivanje zajedničke tvrtke kroz koju bi, kao ravnopravni suvlasnici, s 300 milijuna kuna – svaka od kompanija ulaže po 150 milijuna – dokapitalizirali Petrokemiju Kutina.

Kada se dovrši proces sanacije dugovanja tvrtke koji je na sebe preuzela Vlada te plan dokapitalizacije, PPD i Ina kroz buduću zajedničku tvrtku imat će najmanje 55 posto udjela u upravljačkoj strukturi kutinske tvornice umjetnih gnojiva. Ovu su strategiju dogovorili Pavao Vujnovac iz Prvog plinarskog društva i šef MOL-a Zsolt Hernádi na tajnom sastanku u Budimpešti, piše Nacional.

Dioničari Petrokemije trebali bi na glavnoj skupštini sazvanoj za 9. srpnja donijeti odluke kojima će se pristupiti završnom stupnju realizacije programa restrukturiranja te stvaranju pravnog okvira za dokapitalizaciju.Prema pozivu za glavnu skupštinu objavljenom u utorak, skupština bi trebala donijeti odluku o pokriću gubitka u 2017. godini u cjelokupnom iznosu od 242,6 milijuna kuna, pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala spajanjem dionica i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna.

Tome će pak, kako se predlaže u pozivu za glavnu skupštinu, prethoditi povećanje temeljnog kapitala ulozima u pravima i to s 42,9 na 492,9 milijuna kuna odnosno za 450 milijuna kuna. Pri tome bi se temeljni kapital od 42,9 milijuna kuna povećao izdavanjem novih dionica uz naplatu uloga u pravima, tj. 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačnog nominalnog iznosa od 10 kuna.

Sve dionice će, kako se planira, upisati i uplatiti Republika Hrvatska putem Centra za restrukturiranje i prodaju pa se u cijelosti isključuje pravo prvenstva dioničara Petrokemije pri upisu novih dionica.

Potom bi skupština trebala donijeti odluku o spomenutom pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala spajanjem dionica radi pokrića gubitaka i prenošenja sredstava u rezerve kapitala. Temeljni kapital smanjio bi se isključivo radi pokrića gubitaka i to s 492,9 milijuna kuna, na 100,3 milijuna kuna.

Nakon toga uslijedila bi odluka o povećanju temeljnog kapitala sa 100,3 milijuna kuna za iznos do najviše 450 milijuna kuna tj. na najviše 550,3 milijuna kuna i to uplatom u novcu, izdavanjem najmanje 40 milijuna do najviše 45 milijuna novih redovnih dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna.

Svrha dokapitalizacije je prikupljanje sredstava za investicije koje osiguravaju i unaprjeđuju proizvodnju, restrukturiranje i financiranje tekućeg poslovanja, kaže se u pozivu na glavnu skupštinu.

Energetika.ba