Energetika.ba
Novosti

Njemačka razvojna banka zainteresovana za enegetske projekte u RS

Autor: Energetika.ba
Njemačka razvojna banka zainteresovana za enegetske projekte u RS

Ministarica finansija Zora Vidović razgovarala je danas u Banjoj Luci sa Adamom Drosdzolom, novoimenovanim direktorom Kancelarije Njemačke razvojne banke (KfW) u BiH, o projektima u oblasti energetske efikasnosti, revitalizaciji i izgradnji vodovodne i kanalizacione infrastrukture, kao i razvojnim projektima u elektroenergetskom sektoru.

Delegacija Njemačke razvojne banke posebno je iskazala interes za projekte u oblasti energetike, gdje se nakon uspješno završene dvije faze projekta revitalizacije HE „Trebinje 1“, nastavlja faza tri s ciljem produženja radnog vijeka hidroelektrane.

-Veoma smo zahvalni Njemačkoj razvojnoj banci na spremnosti i volji za podršku RS, te dosadašnjim uspješno realizovanim projektima, koji su od velikog značaja za njen razvoj - izjavila je Vidović i dodala da je od posebnog značaja podrška lokalnim zajednicama od kojih će direktnu korist imati građani.

Istakla da je nedavno entitetska vlada prihvatila grant sredstva KfW-a za projekt energetske efikasnosti u javnim zgradama, koji bi trebao dati doprinos približavanju standardima Evropske unije u oblasti energetske efikasnosti, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS.

-Posebno smo zadovoljni činjenicom da KfW uz kreditna sredstva pruža i grantove, bez kojih bi općinama i gradovima bilo veoma teško obezbjediti potrebna sredstva za ključne projekte - izjavila je entitetska ministarica finansija i navela da je jedan od uspješnih projekata  vodosnabdjevanje i odvođenje otpadnih voda u Banjoj Luci, za koji je obezbjeđeno 18 miliona eura.

(FENA)