Energetika.ba
Novosti

Novalić: Nužno restruktuiranje rudnika, pripremljen plan za Kreku i Banoviće

Autor: Energetika.ba
Novalić: Nužno restruktuiranje rudnika, pripremljen plan za Kreku i Banoviće
Federalni premijer Fadil Novalić poručio je da je radikalno restrukturiranje rudnika nužno i potpuno realno, jer u suprotnom rudari, koji su čas u jamama - čas na ulicama, neće imati nikakvu budućnost.

"U novom programu Vlade FBiH pripremljenom za naredni mandat, bez obzira na to ko ga bude obnašao, napravili smo restrukturiranje rudnika Banovići i Kreka", kazao je Novalić u intervjuu za TV1.

Kako je pojasnio, pomenuti rudnici su snabdjevači dva nova termobloka - Bloka 7 u Tuzli čija je izgradnja izvjesna, te bloka u Banovićima, za koji još nije zatvorena finansijska konstrukcija.

"Blok 7 će koštati milijardu i po KM, a tome treba dodati i blok u Banovićima, koji treba da košta 800 ili 900 miliona. Bili bismo vrlo neozbiljno društvo ako bismo dopustili da potrošimo te dvije i po milijarde KM, a da u narednih pet godina zaključimo da rudnici ne mogu davati ugalj, kao što se to sada vrlo često dešava kod postojećih starih blokova", kazao je premijer FBiH.

On je potcrtao da paralelno sa izgradnjom tuzlanskog Bloka 7 moraju biti izliječene sve bolesti rudnika, jer će se u suprotnom dogoditi dva promašaja.

"Imaćemo promašeno poslovanje, jer je realno danas to poslovanje promašeno, kao i promašenu investiciju. To su u ovako slaboj ekonomiji ne smije dogoditi", naglasio je Novalić, prenose Vijesti.ba.

On je najavio da će izgradnja Bloka 7 početi u martu, do kada treba da budu završeni svi pripremni radovi.

Činjenica da su kineski investitori insistirali na pismu podrške Vijeća ministara BiH, dodao je, nije bila uznemiravajuća, jer projektovanje Bloka 7 teče od prošle godine, kada je Parlament FBiH dao saglasnost za kredit.

"Niti se kineska strana uzbudila zbog toga, niti smo mi. Bilo je tu malo političkog natezanja za saglasnost, ona je ionako deklarativna. Federacija dakle daje kontinuiranu garanciju koja nešto znači u tim međunarodnim finansijskim vodama. Elektroprivreda je pravni subjekt koji je zdrav i koji može finansirati taj projekat, može ga dakle vraćati, može ga koristiti, može sve to što se očekuje od tog projekta. Sve ono što je trebalo da teče na tom projektu, teklo je ispod, u tehničkom smislu. Nema kašnjenja, nema apsolutno nikakvih problema", tvrdi Novalić.

Govoreći o aktuelnom štrajku zdravstvenih radnika, kazao je da je on specifičan, te da nije riječ o štrajku svih zdravstvenih radnika. On je napomenuo da zdravstveni sektor u FBiH broji 32.000 ljudi, a da se njih 4.700 sada želi razlikovati ne po granskom, nego po strukovnom principu.

"Oni traže da budu priznati kao granski, što bi dovelo do disolucije te jedine organizacije. Znači, imali bismo dva predstavnika, došlo bi do cijepanja i unutar zdravstvenog sektora, došlo bi do toga da se doktori bore za sebe, a ostalo osoblje za sebe", naveo je Novalić.

Prema njegovim riječima, problem se može riješiti zakonom o reprezentativnosti, koji će biti na dnenom redu sjednice Vlade FBiH u četvrtak.

"No, problem se ne može rješavati pod takvim pritiskom. Mi ne možemo krojiti zakon o reprezentativnosti zbog 4.700 zdravstvenih radnika, jer imamo 535.000 uposlenih i moramo voditi računa da će nastati jedna ogromna rašamonijada", kazao je on.

Kako je kazao, nemoguće je pregovarati sa ogromnim brojem granskih sindikata u zdravstvu.

"Ovim bi nastalo da svi imaju reprezentativnost i zamislite Vladu koja može pregovarati sa 1.100 nekih strukovnih sindikata. To je nemoguće, mora se to riješiti na jedan racionalan način, bez pritiska i mi ćemo naći rješenje. Pripremili smo zakonsko rješenje koje ćemo brzo uputiti u proceduru", najavio je federalni premijer.

Prokomentarisao je i odluku Skupštine dioničara mostarskog Aluminija o pokretanju proizvodnje.

"Ne vidimo da je to realno bez nekog novog vlasnika. Za svako pokretanje proizvodnje trebate novu struju, koju do sada niste plaćali, nove kupce i slično", naveo je Novalić.

Kako je kazao, Aluminij treba da proizvodi aluminij, elektrolizu, a za to postoje dva ozbiljna partnera.

"Ima ih pet, ali dva su veoma ozbiljna. Oni ne postavljaju nikakve uslove preferencijalne struje, jer je mi, po svojim zakonima, ne možemo dati. Dakle, postoje dva vrlo realna partnera koji čekaju da se izvrše otpremnine i da se na određeni način spusti temperatura, energija koja je izazvana zaustavljanjem Aluminija, što je realno veliki i neugodan događaj", kazao je Novalić.

Prokomentarisao je i formiranje Žandarmerije u okviru MUP-a RS, kazavši da je to "još jedan performans iza koga ne stoji nikakva druga materijalna promjena".

"Ovo je prepakovana policija u drugačije odore i sve to skupa je performans, poruke više da je to rezervna varijanta za ono što se govorilo da je rezervni sastav. Pa sad ne može rezervni sastav, može Žandarmerija. U suštini, nije baš RS u tako dobrom stanju da može povećavati efektive i trošiti više novac na policiju, a da joj apsolutno baš ništa ne prijeti", rekao je Novalić.

Energetika.ba