Energetika.ba
Novosti

Novalić u Banovićima naglasio značaj rudnika za stabilnost elektroenergetskog sistema

Autor: Energetika.ba
Novalić u Banovićima naglasio značaj rudnika za stabilnost elektroenergetskog sistema

Svi su bili skloni reći da su rudnici neuređeni ili neorganizirani, a jedino naši rudnici garantiraju isporuku uglja i Bosni i Hercegovini i Srbiji i jedini garantiraju stabilnost elektroenergetskog sistema - kaže Novalić.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je u Banovićima položio cvijeće na centralno spomen-obilježje i odao počast šehidima i poginulim borcima povodom 10. septembra, Dana općine, koji se obilježava na datum oslobođenja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.

U izjavi novinarima, federalni premijer je naglasio značaj Banovića, ne samo zbog rudarske aktivnosti već za Tuzlanski kanton općenito.

Uz osvrt na Dan oslobođenja, Novalić podsjeća da je ugalj ponovo navrednija roba u Evropi zbog energetske krize uprkos ranijim glasovima da ga treba postepeno izbacivati iz upotrebe kao prljavog energenta.

- Svi su bili skloni reći da su rudnici neuređeni ili neorganizirani, a jedino naši rudnici garantiraju isporuku uglja i Bosni i Hercegovini i Srbiji i jedini garantiraju stabilnost elektroenergetskog sistema; svjedoci ste da je sigurnost sistema pala i u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu, a jedino je kod nas veoma stabilan - Novalićeve su riječi.

On poručuje da svakako treba nastaviti podupirati i cijeniti značaj rudnika, naročito uočljiv u teškim vremenima.


Novalić: Banovići su došli u središte pažnje, imaju potencijala da tu priliku iskoriste

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je danas u Banovićima da je 10. septembar važan datum kao početak slobode u tom gradu jer je odbranjen tog datuma tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Obraćajući se zvanicama tokom akademije održane tim povodom, premijer je naglasio sudbonosnu vezu Banovića s tamošnjim rudnikom uglja i podsjetio na donedavne glasove iz Evrope o nepotrebnosti prljave energije, a potom na njegovu svojevremenu izjavu o visokim cijena struje kao goroj opciji, što se pokazalo tačnim u vrijeme aktuelne energetske krize.

- Svi sistemi elektroprivreda u jugoistočnoj Evropi su popadali, jedino je ostao posve stabilan u Bosni i Hercegovini zahvaljujući upravo rudnicima. Oni su se pokazali izuzetno značajnim jer imamo stabilnost i jeftinu struju. Moram reći da je struja kod nas apsolutno najjeftnijia u Evropi, za stanovništvo je 32 eura po megavatu. Pet puta je skuplja u Austriji i Njemačkoj, četiri puta u Hrvatskoj itd., što pokazuje da se ni na kakav način nećemo odreći te stabilnosti i pogodnosti da imamo relativno jeftinu struju - premijerove su riječi.

Iznad svega je važno biti nezavisna država, dodao je, a to podrazumijeva tri vrste nezavisnosti - o hrani, energiji i slobodi.

- Znači, moramo razvijati našu odbramenu sigurnost i razvijamo je; nezavisnost kad je riječ o hrani i razvijamo je da ne bismo više čekali hoće li se za vrijeme kriza, Mađarska ili Srbija odobrovoljiti isporučiti nam žito ili ne znam šta; mi to možemo proizvesti bez problema, imamo lijepu zemlju i uz dovoljno subvencija, pripremamo se za taj program, možemo biti sasvim sigurni. Tako je i za struju. Ono za šta ne možemo biti sigurni, moramo pokušati odmijeniti maksimalno; nismo sigurni za naftu, evo sad ni za plin za grijanje u Sarajevu i Visokom, ali imamo šumu i možemo napraviti nacionalni program proizvodnje peleta, ne za 700 KM, nego za nekih 300-350, znači, da se ne plašimo da ćemo ostati u mraku, smrznuti se i ostati gladni te da smo nesigurni ako nas neko napadne.

To je, dakle novi program Federacije koji radimo sa UN-om ovih dana, a moguć je zahvaljujući samo jednoj stvari - što se Federacija BiH u zadnjih sedam godina jako stabilizirala – izjavio je Novalić.

Po njegovim daljnjim navodima, prvo je rađeno na uspostavi makroekonomske stabilnosti i suficita, potom je stabiliziran socijalni sektor - davanja borcima su znatno povećana a uvedene su u prava i nove kategorije; stabilan je i PIO sistem te je isplata penzija redovna.

Premijer je podsjetio na više kompanija u Tuzlanskom kantonu, koje su nakon nedaća i izvora krize, vraćane u sistem i sad posluju.

Stabilizirano je i zdravstvo, ustvrdio je i dodao da su prihodi u zadnjih sedam godina povećani u tom sektoru za 600 miliona, a da je on zatekao ukupan dug od 350 miliona te je, navodi, beskrajno pregovarano sa Svjetskom bankom kako to 'ispeglati', dok su sad prihodi za jednu godinu dvostruko viši nego prije.

Budžet Federacije BiH je postao tako stabilan i u takvom iznosu da nije nikakav problem pomagati i dalje općinama i kantonima - 39 miliona godišnje prvima, a drugima 200 miliona jer je gotovo udvostručen prihod na osnovu rasta ekonomije.

Slijedi, na određen način, ekonomski program, ekonomska eksplozija, poručuje federalni premijer, budući da je zaduženost vrlo mala, pa se može slobodno ići u ekonomski iskorak.

Najavio je više putnih projekata koji se tiču i Tuzlanskog kantona odnosno Banovića.

Završen je projekat elektrifikacije pruge Brčko - Banovići, elektrifikacija slijedi iduće godine, kazao je.

Autoput od Žepča prema Tuzli je u fazi idejnog rješenja, što znači da će pruga koja je 1946. donijela život na ovo područje dobiti, po Novalićevim rječima, konkurenciju u još jednom autoputu, još jednoj zaobilaznici.

Radi se i projekat pruge Vareš - Banovići radi povezivanja Sarajeva i Tuzle na 110 kilometara, kazao je premijer.

Banovići su očito došli u središte pažnje, zaključuje Novalić čije je mišljenje da ova sredina ima kadrovskih potencijala da iskoristi tu priliku.

Osim akademije u čijem toku su se zvanicama obratili i načelnik općine Banovići te premijer Tuzlanskog kantona, kao i prethodnog polaganja cvijeća na spomen-obiležja šehidima i poginulim borcima povodom Dana oslobođenja, u Banovićima se ovog popodneva odžava finalna utakmica seniora na 18. Međunarodnom malonogometnom turniru "Alija Izetbegović".

Energetika.ba / FENA