Energetika.ba
Novosti

Novaliću predstavljen USAID-ov Projekt asistencije energetskom sektoru

Autor: Energetika.ba
Novaliću predstavljen USAID-ov Projekt asistencije energetskom sektoru

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s direktoricom Misije USAID-a BiH Nancy Eslick i članovima USAID-ovog tima za oblast energetike. Gosti su ovom prilikom premijera Novalića upoznali o petogodišnjem Projektu asistencije energetskom sektoru.

- S USAID-om imamo odličnu saradnju. Jedna od četiri tačke novog programa ekonomsko-socijalnih reformi je i reforma javnih preduzeća, gdje prvenstveno mislimo na elektoprivrede. USAID vidimo kao glavnog partrnera u reformi energetskog sektora. Tu smo definirali tri mjere i to: odvajanje distributivnog sistema od proizvođača električne energije, okretanje prema obnovljivim izvorima energije, vjetru i vodi, i restrukturiranje rudnika. Nastojimo definirati mali broj ciljeva kako bismo ih i proveli - pojasnio je premijer.

Direktorica USAID-a je, između ostalog, kazala da je srećna što se nastavlja izvrsna saradnja Vlade FBiH s USAID-om, te da USAID ima iste ciljeve, kao i da novim Projektom asistencije energetskom sektoru žele pružitu podršku svima.

-U prethodnom periodu smo ostvarili značajnu saradnju i želimo nastaviti djelovati u tom pravcu. Zadovoljni smo saradnjom s vladama koje imaju jasnu viziju – naglasila je Eslick.

Program Asistencije enrgetskom sektoru, između ostalog, će obuhvatiti pitanje gasa, elektorenergetski sektor, s naglaskom na obnovljive izvore, i energetsku efikasnost, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Energetika.ba / FENA