Energetika.ba
Novosti

Parlament FBiH ograničio rast cijene struje na maksimalno 20 posto

Autor: Energetika.ba
Parlament FBiH ograničio rast cijene struje na maksimalno 20 posto

Na vanrednojj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta usvojen je zaključak kojim je usaglašen Prijedloga zakona o dopuni Zakona o električnoj energiji FBiH.

Naime, iako je Prijedlog tog zakona ovaj dom prihvatio nedavno, jučer i Dom naroda, nije mogao stupiti na snagu dok se ne usaglasi njegov tekst.

Naime, jučer je na sjednici Doma naroda, uz osnovni tekst zakona prihvaćen i amandman, što ga čini različitim od prvobitno predložene varijante u Predstavničkom domu.

Predstavnički dom večeras je odobrio navedeni amandman, što znači da je tekst zakona usaglašen.

Navedeni amandman nalaže da Federalna vlada mora intervenisati, ograničiti rast cijena električne energije privrednim subjektima, ukoliko na širem tržištu dođe do rasta ovih cijena većeg od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Prvobitni prijedlog u tekstu zakona bio je da taj parametar iznosi 50 posto.

Predlagač dopuna Zakona o električnoj energiji, u Domu naroda bio je delegat Jasmin Duvnjak, a u Predstavničkom domu Klub zastupnika Stranke demokratske akcije. Predložili su istovjetne varijante, a razlika je nastala time što je u Domu naroda jučer odobren još i navedeni amandman predložen od delegata Elmedina Konakovića i Anera Žuljevića.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić kazao je večeras zastupnicima na sjednici, kao i neki zastupnici Stranke demokratske akcije, da će navedeni amandman izazvati teškoće za preduzeće Elektroprivreda BiH u idućoj godini. Stranka demokratske akcije je ipak najavila podršku zakonu s navedenim amandmanom, ali je predložila i zaključak da Federalna vlada osigura u budžetu FBiH za iduću godinu podršku Elektroprivredi BiH. Taj zaključak nije dobio većinu glasova.

(Enerketika.ba)