Energetika.ba
Novosti

Počela dvodnevna konferencija ‘Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH’

Autor: Energetika.ba
Počela dvodnevna konferencija ‘Sigurnost snabdijevanja gasom u BiH’

Dvodnevna konferencija “Sigurnost snabdijevanja gasom u Bosni i Hercegovini” počela je danas na Jahorini u organizaciji USAID-ovog projekta “Investiranje u sektor energije”.

Oko stotinu stručnjaka iz svih relevantnih kompanija i donosilaca odluka iz nadležnih ministarstava razgovarat će o ključnim pitanjima za stabilnost snabdijevanja BiH ovim energentom. Konferencija će ponuditi kvalitetne prezentacije i panel diskusije o pregledu razvoja transportne mreže u regionu, kao i planove za razvoj transportne mreže u BiH, dok će se razgovarati i o zakonodavstvu u okviru direktiva Evropske unije, te o metodologiji za određivanje transportne tarife, saopćili su organizatori.

U svom pozdravnom obraćanju direktor ekonomskog odjela USAID BiH Andrew Boegel podsjetio je da BiH zaostaje zbog neuređenog sektora gasa što predstavlja problem za bh. ekonomiju jer nam je onemogućen pristup velikoj količini novca u predpristupnim fondovima.

– Razlog zbog kojeg podržavamo reformu energetskog sektora zajedno sa sektorom gasa jeste što vjerujemo da ovaj važni izvor energije treba biti adekvatno reguliran u transparentnom okruženju. U konačnici, najveću korist od toga će imati građani koji će s jedne strane imati stabilno i sigurno snabdijevanje, a s druge strane tačno će znati kako je struktuiran njihov račun za ovaj energent – zaključio je Boegel.

Također, kako je istakao, organiziran sektor gasa će i cijeloj industriji biti od koristi, budući da će i sve kompanije u tom sektoru imati usklađene procedure za svoje poslovanje.

Direktor projekta Investiranje u sektor energije (EIA), Ognjen Marković objasnio je da je cilj predstaviti stručnoj javnosti analize koje su provedene, te da se nakon komentara i sugestija pripreme finalni izvještaji koji će biti osnova donošenje budućih odluka o razvoju mreže.

U vezi sa legislativom i tarifnom metodologijom, kako je najavio Marković, bit će predstavljene prve analize usklađenosti primarne legislative (važeće i one u pripremi) sa III energetskim paketom te će se razmotriti tarifne metodologije koje se primjenjuju u gasnom sektoru.

– Značaj skupa je i u činjenici da će se ovdje susresti ključni sudionici sektora i razmijeniti iskustva i mišljenja koja bi mogla otvoriti prostor za nastavak dijaloga sa ciljem rješenja pat pozicijie u kojoj se trenutno gasni sektor nalazi – zaključio je Marković.

Jedan od ciljeva projekta “Investiranje u sektor energije” jeste uklanjanje prepreka za investiranje i u infrastrukturu gasnog sektora u BiH, te da pruži preporuke za dalje formiranje pravnog i regulacijskog okvira za formiranje konkurentnog tržišta gasa. Očekuje se da će ova konferencija ponuditi konkretne i jasne smjernice kako nastaviti dalje u kompletnom procesu reforme energetskog sektora, uključujući i sektor gasa.

Energetika.ba / FENA