Energetika.ba
Novosti

Poljska želi graditi veliki broj malih modularnih reaktora

Autor: Energetika.ba
Poljska želi graditi veliki broj malih modularnih reaktora

Za početak bi se trebalo graditi 24 reaktora, svaki košta 400 miliona američkih dolara (USD).

Poljska je dala zeleno svjetlo za izgradnju 24 nove jedinice malih modularnih reaktora (SMR) na šest lokacija, u četvrtak su najavili čelnici firme koja će graditi nuklearna postrojenja, jer vlada u Varšavi želi smanjiti upotrebu fosilnih goriva. Vlada je rekla da namjerava ubrzati postupno ukidanje ugljena i planira izgradnju infrastrukture za obnovljivu i nuklearnu energiju kako bi odgovorila na izazove povezane s klimatskim promjenama i osigurala stabilnu opskrbu električnom energijom.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), zajedničko ulaganje između najveće poljske rafinerije Orlen i hemijske firme Synthos planira postaviti prve male reaktore u zemlji do 2030. godine. "Poljska vlada odlučila je donijeti načelnu odluku i odobrila šest lokacija zajedno za 24 najsuvremenije jedinice GE Hitachi BWRX-300 u Poljskoj. Ovo je stvarno novi početak - nova era za Poljsku", rekao je izvršni direktor OSGE-a Rafal Kasprów na Net Zero Nuclear Summitu, koji je održava se dok traje COP28 u Dubaiju, javio je Reuters.

O kakvom reaktoru je riječ

BWRX-300 je evolucija ranijeg dizajna GE Hitachi reaktora - ekonomični pojednostavljeni reaktor s kipućom vodom, ali pojedinačno manji. Još nema ni jedne jedinice BWRX-300 u komercijalnom radu, iako se očekuje prva u Kanadi 2028., u pripremi je SAD, moguće i u Švedskoj i Estoniji. Jedan reaktor ima snagu 300 MW, a na webu Hitachija spominje se cijena standardne elektrane na nivou od 400 miliona USD, koliko je u Kanadi potpisan prvi ugovor za takvo postrojenje.

U oktobru je objavljeno da prema kalkulacijama KPMG-a za OSGE gradnja jednog malog modularnog reaktora u Poljskoj znači otvaranje 2.700 odlično plaćenih radnih mjesta a korist za privredu procijenjena je na 5,1 milijardi eura. Na webu Hitachija navodi se joint venture s PKN Orlenom za SMR na 26 lokacija s flotom od čak 79 elektrana u Poljskoj do 2038. godine. Također se navodi da bi projekt finanasijski poduprla američka razvojna banka i Development finance corporation s četiri milijarde dolara.

Tehnologija

Reaktori s kipućom vodom isprobana su i testirana nuklearna tehnologija koja koristi običnu laku vodu kao rashladno sredstvo nuklearnog reaktora. Kao i većina reaktora s kipućom vodom, BWRX-300 će koristiti vodu niskog pritiska za uklanjanje topline iz jezgre. Izrazita karakteristika ovog dizajna reaktora je da voda cirkulira unutar jezgre prirodnom cirkulacijom. To je u suprotnosti s većinom nuklearnih reaktora koji zahtijevaju električne pumpe za aktivno hlađenje goriva. Ovaj sistem ima prednosti u smislu jednostavnosti i ekonomičnosti.

Neposredno nakon što se nuklearni reaktor zatvori, gotovo 7% njegove prethodne radne snage nastavlja se stvarati raspadom produkata fisije s kratkim poluživotom. U konvencionalnim reaktorima, pasivno uklanjanje topline raspadanja predstavlja izazov zbog njihovih niskih temperatura. Reaktor BWRX-300 hladio bi se prirodnom cirkulacijom vode, što ga čini različitim od većine nuklearnih postrojenja koja zahtijevaju aktivno hlađenje električnim pumpama.

Poljsko Ministarstvo klime i okoliša reklo je da će se reaktori graditi u Włocławeku, Stalowa Wola (središnja Poljska), Stawy Monowskie, Nowa Huta, Dąbrowa Górnicza (južna Poljska) i Ostrołęka (sjeverna Poljska).

(Energetika.ba)