Energetika.ba
Novosti

Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede

Autor: Energetika.ba
Potpisan Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede

Predstavnici Vlade Federacije BiH i sindikata dva elektroprivredna poduzeća potpisali su u četvrtak Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti elektroprivrede kojima su zadržana postojeća prava radnika zaposlenih u spomenutom sektoru.

Granski kolektivni ugovor potpisali su federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, predsjednik reprezentativnog Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić i predsjednik Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZ HB Dubravko Pervan.

- Ugovor je potpisan na razdoblje od dvije godine, a stupa na snagu u srpnju 2018. godine nakon što istekne postojeći ugovor - kazao je ministar Džindić.

Podsjetio je kako su suglasnost na prijedlog kolektivnog ugovora dale uprave Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZ HB kao garanciju da njegova primjena neće ugroziti poslovanje ta dva javna poduzeća.

- Ovaj granski kolektivni ugovor obuhvaća 7000 radnika u elektroenergetskom sektoru, a ranije smo potpisali kolektivni ugovor u sektoru rudarstva kojim smo pokrili 12.000 radnih mjesta. Potpisivanjem tih kolektivnih ugovora osigurali smo stabilnost i sigurnost u spomenutim sektorima u sljedeće dvije godine - istaknuo je ministar Džindić.

Predstavnici sindikata kazali su kako su zadovoljni potpisanim kolektivnim ugovorom kojim su zadržana ostvarena prava zaposlenih u elektroenergetskom sektoru.

- Možemo reći da smo uspjeli zaštititi naša prava koja smo već imali. U sljedeće dvije godine naši članovi mogu bezbrižno raditi i pridonijeti ostvarivanju što boljih rezultata Elektroprivrede HZ HB - kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Elektroprivrede HZ HB Dubravko Pervan.

Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić dodao je kako je vraćen dio prava koji su djelatnici Elektroprivrede BiH izgubili 2016. godine te da su uvedeni zaštitni mehanizmi koji garantiraju da primanja radnika Elektroprivrede BiH ne mogu biti manja u odnosu na postojeća u slučaju uvođenja novih poreza.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević, koja je nazočila današnjem potpisivanju, podsjetila je da je Vlada FBiH na početku svog mandata hrabro krenula u izradu novog zakona o radu.

- Zakon o radu stvorio je nove odnose i unaprijedio radno-pravni status uposlenika. Granski kolektivni ugovori koji se potpisuju svake dvije godine, dovode poslodavce i uposlenike za isti pregovarački stol. Nekad su ti pregovori teški, ali danas smo svi sretni jer smo postigli dogovor u tako važnom sektoru kao što je elektroenergetski - dodala je ministrica Milićević.

Energetika.ba / FENA