Energetika.ba
Novosti

Potpisan Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

Autor: Energetika.ba
Potpisan Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva u FBiH

Predsjednici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić potpisali su danas u Sarajevu s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

Predsjednici sindikata izrazili su zadovoljstvo novim kolektivnim ugovorom, posebno zbog činjenice da su u njega ovaj put uneseni i koeficijenti za obračun plata.

Husić je istakao da je za njih posebno važno da je u ugovoru utvrđeno linearno povećanje osnovne plate od 230 KM, te što je nakon više od 15 godina utvrđena struktura platnih razreda kad su u pitanju koeficijenti složenosti poslova za sva radna mjesta.

Dodao je da očekuju da direktori rudnika pri potpisivanju ugovora o cijeni uglja s Elektroprivredom BiH zaštite interese rudnika i radnika u njima.

Džindić je zahvalio svim učesnicima pregovora na korektnim odnosu i spremnosti na kompromis kako bi kolektivni ugovor bio zaključen.

Naveo je da su vođeni ozbiljni pregovori koji su uključivali detaljne analize, te je izrazio nadu da će ugovor poboljšati stanje u rudnicima u FBiH i stanje radnika.

Novim kolektivnim ugovorom, između ostalog, utvrđeno je da najniža neto satnica radnicima u rudnicima ne može biti manja od tri KM, umjesto dosadašnjih 2,70 KM, što predstavlja povećanje od 11 posto.

Ugovor će biti u primjeni od 1. januara do 30. aprila 2023.

Energetika.ba / FENA