Energetika.ba
Novosti

Potražnja za energijom u svijetu u 2018. porasla za 2,3 odsto

Autor: Energetika.ba
Potražnja za energijom u svijetu u 2018. porasla za 2,3 odsto

Svjetska potražnja za energijom u svijetu je u 2018. porasla za 2,3 odsto, što je najbrži tempo rasta u posljednjoj deceniji, objavila je Svjetska energetska agencija (IEA).

Na to je uticao globalni privredni rast i pojačana potreba za grijanjem i hlađenjem u pojedinim svjetskim regionima, prenosi portal Seebiz.

Potražnja za gasom posebno je izražena u Kini i SAD-u, kažu u IEA-u.

Porasla je potražnja i za drugim energentima, a fosilna goriva su već drugu godinu zaredom podmirila gotovo 70 odsto rasta.

Solarna energija i energija vjetra rasle su dvocifrenim tempom, pri čemu je samo solarna energija porasla za 31 odsto.

Ipak, to nije bilo dovoljno kako bi se podmirila pojačana potražnja za električnom energijom širom svijeta, što je povećalo potrošnju uglja.

Električna energija i dalje je pozicionirana kao energent budućnosti, a globalna potražnja za električnom energijom u 2018. porasla je za četiri odsto, na više od 23.000 teravatsati.

Taj brzi rast doveo je električnu energiju na 20 odsto udela u ukupnoj finalnoj svjetskoj potrošnji energije.

Globalna potražnja za gasom povećavala se najbržom stopom od 2010. godine, s godišnjim rastom od 4,6 posto, a za naftom za 1,3 odsto.

Nuklearna energija porasla je za 3,3 odsto u 2018. godini, a nuklearna postrojenja širom svijeta su prošle godine podmirila devet odsto porasta potražnje za elektricnom energijom.

Kina je u prošloj godini godine ostala lider u obnovljivim izvorima energije, kako iz energije vjetra, tako i kod solarne energiju, a slijede Evropa i SAD, pokazuje analiza IEA-a.

Energetika.ba