Energetika.ba
nemjerljiv rast

Potrošnja električne energije u svijetu se utrostručila

Autor: Energetika.ba
Potrošnja električne energije u svijetu se utrostručila
Foto: Ilustracija

Potrošnja električne energije u svijetu samo raste. U posljednjih četrdeset godina se utrostručila na današnjih 25 hiljada teravat sati godišnje potrošnje.

Mnogo je razloga za takav strelovit rast, od potrošačkog mentaliteta, ekonomskog rasta, globalnog zagrijavanja, tehnološkog napretka.

I dok svijet barem nominalno prelazi na zelenu energetsku tranziciju, realnost je drugačija.

Do 2026. godine serveri će imati potrebu za energijom kao što je ima i današnja Njemačka. Osim što troše ogromne količine električne energije generiraju i velike emisije Co2 u atmosferu, trenutne procjene su da je tehnološki sektor zaslužan do 4 posto globalnih emisija.

No, do 2040. taj postotak bi mogao narasti na skoro 15 postu ukupnih globalnih emisija.

Primjerice, Chat GPT troši do čak 25 puta više energije od Google tražilice, prenosi Financa. Procjene su da Chat GPT troši oko 1300 megavat sati električne energije, ili prosječnu godišnju potrošnju 130 domaćinstava.

Primjerice sat gledanja Netflixa troši samo 0,8 kilovat sati – što znači da bi trebali pogledati čak milion i pol sati programa da bi došli do razine potrošnje energije AI-a.

Činjenica je da je za ovaj rast ugljičnih emisija zaslužan isključivo čovjek koji zbog potrošačkog mentaliteta stalno traži i želi naprednije i brže tehnološke uređaje, poput pametnih mobitela, bržih računara, većih televizora i ostalih uređaja koji troše velike količine energije no rijetko koga zanima iz kojih izvora dolazi ta energije.