Energetika.ba
Novosti

Potvrđeno iz EZ: BiH prijete sankcije zbog Bloka 7

Autor: Energetika.ba
Potvrđeno iz EZ: BiH prijete sankcije zbog Bloka 7

Bosni i Hercegovini prijete nove sankcije Energetske zajednice Evropske unije zbog garancije za Blok 7 TE u Tuzli.

O ovoj mogućnosti Vijesti.ba su pisale protekle sedmice, a danas je ovu informaciju Avazu potvrdila i glasnogovornica Energetske zajednice Barbora Poyner.

Naime, za 6. novembar pred Savjetodavnim komitetom EZ zakazan je nastavak online javne rasprave, započete 9. oktobra, na kojoj će BiH "braniti" advokat kojeg će u međuvremenu za više od 400.000 KM (bez PDV-a) angažovati Elektroprivreda BiH. Na dnevnom redu online sastanka bit će spor između EZ i BiH oko izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Kako Vijesti.ba saznaju, tokom prvog dijela jednoiposatne rasprave, vođene 9. oktobra, glavnu riječ vodio je advokat iz Srbije kojeg je angažovala Elektropriveda BiH, iako bi to trebao biti posao vlasti - resornog ministarstva, odnosno Vijeća za državnu pomoć BiH, s obzirom da se ovaj postupak vodi između EZ i BiH, a ne između EZ i Elektroprivrede.

No, s obzirom da Elektroprivredin advokat nije ulazio u meritum stvari, već je uglavnom u svom izlaganju govorio o proceduralnim stvarima, u Savjetodavnom komitetu očito nisu bili zadovoljni, odbili su njegov dokazni materijal, a našoj državi dali još jednu šansu. A ta šansa upravo se pruža 6. novembra, do kada će u Elektroprivredi, koja se očito u ovom slučaju postavlja iznad države BiH, moći angažovati novog ili se posavjetovati sa starim, već pomenutim advokatom iz Srbije, kako bi spor sa EZ pokušali riješiti u korist naše države.

Spor je pokrenut u decembru prošle godine, jer između EZ i BiH ne postoji slaganje o tome da li je garancija za kineski kredit za izgradnju Bloka 7 državna pomoć ili ne. Radi se o garanciji kojom su vlasti FBiH garant Elektroprivredi BiH za kreditno zaduženje kod Izvozno-uvozne banke Kine u iznosu od 614 miliona eura.

Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju u razgovoru za Vijesti.ba kaže da su moguća dva scenarija: ili se traži novi advokat ili je u pitanju pokriće za retroaktivno plaćanje advokata iz Srbije koji je našu državu već zastupao 9. oktobra.
Žiško je prisustvovao tom online sastanku na kojem je, kako je kazao, "papreno plaćeni" advokat Elektroprivrede BiH bezuspješno pokušao na proceduralnim osnovama oboriti cijeli slučaj, izbjegavajući diskusiju o suštini problema.

- Interesantan je taj tajming, da se ozbiljnije počinje raditi na rješavanju problema onog momenta kada je uplaćen avans, odnosno kad je već pokrenut proces i kada su pare već ušle u sistem. To je klasično dovođenje pred svršen čin - smatra Žiško.

Poenta cijele priče, nastavlja naš sagovornik, je da Elektroprivreda BiH vodi cijeli ovaj postupak, iako je posljednja u lancu odlučivanja. Stoga se, dodaje, nameće logično pitanje - da li ovdje Elektroprivreda upravlja državom ili država BiH upravlja Elektroprivredom.

Za sada nije poznato kakve će sankcije Energetska zajednica nametnuti našoj zemlji, ali svakako da je jedna od mogućih zabrana izvoza električne energije u zemlje EU.

(Energetika.ba)