Energetika.ba
Novosti

Projekat energetske efikasnosti: Obnovljeno 89 zgrada javne namjene

Autor: Energetika.ba
Projekat energetske efikasnosti: Obnovljeno 89 zgrada javne namjene

U okviru Projekta energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP i Dodatno finansiranje za BEEP) dosad je obnovljeno 89 zgrada javne namjene, te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika i kreirano 2.300 zelenih radnih mjesta.

Ovaj projekat se sprovodi od 2016. godine, a tim povodom delegacija Svjetske banke je u petak posjetila zgradu pravosudnih institucija FBiH u Sarajevu.

To je jedan od 20 objekata javne namjene koji su prošli proces implementacije mjera energetske efikasnosti u okviru projekta u Kantonu Sarajevo, a u koje je investirano 14 miliona maraka.

Projekat energetske efikasnosti za BiH (AF BEEP) finansira se putem kreditnih sredstava Svjetske banke.

U obnovu zgrade pravosudnih institucija FBiH uložen je oko 2,1 milion KM.

Očekivana godišnja ušteda energije, u ovom objektu, nakon implementacije mjera iznosi 613.538 kWh/god, što će rezultirati značajnim smanjenjem emisije CO2 od 270 tCO2/god.

Implementacijom mjera energetske efikasnosti su, istovremeno, obezbijeđeni bolji uslovi za svakodnevni boravak i rad 265 korisnika ove obrazovne institucije.

Ova investicija ima za cilj da smanji potrošnju energije u javnim objektima, da doprinese ekonomskoj održivosti tekućih troškova za energiju i smanji emisiju CO2. Projekt BEEP predstavlja važan korak prema unapređenju energetske efikasnosti i održivosti u Bosni i Hercegovini te doprinosi ciljevima ekološke održivosti i boljim uslovima rada u javnim institucijama.

Delegacija Svjetske banke, zajedno s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja, nastaviće pratiti implementaciju mjera energetske efikasnosti kako bi osigurali dalji napredak ovog projekta.

Sprovođenjem aktivnosti očekuje se smanjenje emisija CO2 više od 12.000 tona godišnje, dok uštede energije na godišnjem nivou iznose više od 34.000 MWh.

(Energetika.ba)