Energetika.ba
Novosti

Radojičić: “Toplana” ima sve dozvole za rad

Autor: Energetika.ba
Radojičić: “Toplana” ima sve dozvole za rad

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je danas da nova banjalučka Toplana ima sve dozvole za rad, uključujući ekološku, i da je njen rad potpuno legalan.

Radojičić je podsjetio da je na svečanosti, kada je zvanično počeo rad “Toplane”, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila zvanično dozvolu za rad.

“`Toplana` ima sve dozvole, uključujući građevinsku, upotrebnu i ekološku. Bilo je više prijava građana po različitim osnovama, one su inspekcijski provjeravane i rad ove javne službe koje je preuzela grijanje grada od februara je u potpunosti legalan”, rekao je Radojičić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada Gradske uprave za protekle dvije godine.

On je rekao da se građevinska dozvola može dobiti na uvid, dodavši da su to javni dokumenti.

“Sve što je u ovom projektu rađeno, rađeno je primjerno, za šta smo dobili i svjetsko priznanje jer je riječ o projektu koji je tehnički, pravno i finansijski bio vrlo kompleksan i zahtjevan, i realizovan za primjer. Ljudi nam iz svijeta dolaze da pitaju kako je projekat realizovan”, naveo je Radojičić.

Govoreći o zemljištu na kojem je “Toplana” izgrađena, Radojičić je rekao da su kompletne procedure sprovedene, odluke Vlade Republike Srpske i ostale, te da su licima koja su na toj lokaciji imala, odnosno imaju određene čestice privatne zemlje, ponuđene zamjenske lokacije.

“Do njih je da se opredijele koju od zamjenskih lokacija za zemljište traže ili ne, sa nekima je potpuno završen posao i Skupština grada je donijela odluku, drugi treba da se opredijele za zamjenske lokacije”, rekao je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje o poskupljenju ogrevnog drveta u Banjaluci i da li se ono može dovesti u vezu sa novom “Toplanom”, Radojičić je izrazio sumnju da je to rezultat rada eko-toplane u Banjaluci i dodao da je to pitanje za šumoprerađivače i da se ne veže za grad Banjaluka.

“Još prošle godine, prije eko-toplane, bilo je poremećaja u cijeni peleta na tržištu, to se prebacivalo na račun nekog ko je pokušao monopolistički da to uredi iz FBiH. Na kraju krajeva, nabavka drveta za eko-toplanu nije uticala na cijenu globalnog tržišta”, rekao je Radojičić.

Govoreći o toplovodnoj mreži u Banjaluci, on je rekao da je ona javno vlasništvo, da nije vlasništvo nove toplane i da nije bila vlasništvo ni stare toplane.

“Ugovorom o osnivanju novog društva predviđeno je da subjekt koji vrši uslugu grijanja, a to je preduzeće `Eko-toplane`, između ostalog, investira i u toplovodnu mrežu, s tim što to ne oslobađa grad investiranja. Mi smo predvidjeli kroz budžet, pošto se radi o našem vlasništvu, i za narednu godinu ulaganje sredstava u modernizaciju toplovodne mreže jer je u jako lošem stanju, uključujući modernizaciju podstanica, pumpi i ostalog, u šta je `Eko-toplana` već uložila značajna sredstva”, rekao je Radojičić.

Odgovarajući na pitanje kakav je njegov i stav Gradske uprave o izgradnji hidrocentrale na Vrbasu, Radojičić je rekao da odluke donose republički nivoi vlasti i da je grad sproveo proces ispitivanja svih subjekata koji su eventualno zainteresovani za to, te da je dobio podijeljena mišljenja.

“Od subjekata koji su se izjašnjavali imamo određen procenat, neću reći pola-pola, onih koji smatraju da treba graditi hidrolektranu i drugi procenat koji smatraju da je ne treba graditi”, rekao je Radojičić.

On je dodao da grad nije subjekat koji će donijeti odluku o hidroelektrani, već može samo dati svoje mišljenje.

“U sumiranju svih tih stavova vjerovatno ćemo tražiti od republičkih organa da određene dokumente, prije svega studiju ekološke opravdanosti, kompletiraju i dodaju da bi se moglo pristupiti našem daljem izjašnjavanju”, rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da grad ima dobru saradnju sa preduzećem “Čistoća”, dodavši da je ovo komunalno preduzeće većinski privatno i da djelatnost čišćenja grada obavlja po javnom tenderu na kojem je dobila ovaj posao na višegodiši period.

Prema njegovim riječima, ove godine je nabavljeno 220 novih kontejnera, što je najveća nabavka te vrste u posljednjih nekoliko godina.

On je rekao da je kontejnere većim dijelom kupio grad, dijelom je bilo učešće Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske i dijelom učešće preduzeća “Čistoća”.

Odgovarajući na pitanje da li preduzeće “Čistoća” putem računa od građana naplaćuje nabavku kontejnera, Radojičić je rekao da nema nikakvih drugačijih računa i da je račun “Čistoće” isti i ovaj i prethodni mjesec i da se ne obračunava ništa posebno, prenosi Srna.

“Riječ je o komunalnoj usluzi i promjena cijene bi morala ići na saglasnost Skupštine grada”, rekao je Radojičić.

Osvrćući se na manifestaciju “Zimzograd”, Radojičić je rekao da je petogodišnji ugovor sa Agencijom “Mint” istekao prošle zime i da je proljetos sproveden novi javni poziv za više lokacija u gradu i da su dobijeni novi subjekti.

“Trg Krajine i Park Petra Kočića dobio je novi subjekat, kompaniju `HBO` iz Srbije sa svojim konceptom zime. Ona će u toku decembra i početkom januara 2019. godine imati sadržaje na tim lokacijama, stari `Zimzograd`, odnosno agencija `Mint` je dobila lokaciju Park Mladena Stojanovića i kompanija `Lucido` je dobila lokacije ispred Muzeja savremene umjetnosti i kod Narodnog pozorišta”, rekao je Radojičić.

On je naveo da će ove zime građanima i posjetiocima biti ponuđeno više sadržaja na više lokacija i da grad sa sponzorima organizuje posebno proslavu Nove godine, te da Banjaluka nudi tri večeri zabave i događanja i da će imati bogat program.

Radojičić je za 22. novembar najavio zvaničnu prezentaciju novogodišnjeg programa i gostiju Željka Samardžića, Željka Joksimovića, Harisa DŽinovića i Nikole Rokvića.

On je istakao da je već sada teško naći slobodno mjesto u hotelima.

Energetika.ba